Microsoft presenta la versió 6.5 de Windows per a mòbils

“Si Google té telèfons, nosaltres també”. Això és el que semblava desprendre’s de l’anunci de la nova marca Windows Phone fet ahir a Barcelona per Steve Ballmer, president de Microsoft, en la primera jornada del Mobile World Congres. El més curiós és que cap de les dues empreses fabrica mòbils. El que sí que fan és proveir els fabricants de telèfons d’un component cada cop més decisiu: el sistema operatiu. Google és l’impulsor principal d’Android, un sistema obert i gratuït que ha causat una gran expectació, mentre que Microsoft va presentar la futura versió 6.5 del seu Windows per a mòbils. Es tracta, segons Ballmer, d’aprofitar la familiaritat dels consumidors amb un sistema que també troben a l’ordinador, al televisor i a la web.

De tota manera, si el nou Windows mòbil s’assembla a alguna cosa, no és al d’ordinador, sinó a un producte del tot diferent, el reproductor musical portàtil Zune, amb què l’empresa tracta, sense gaire èxit, de competir amb els iPod d’Apple. Corria el rumor que Microsoft presentaria un nou Zune amb funcions de telèfon, però finalment s’ha quedat en l’aparença gràfica. Respecte al maneig de les funcions mitjançant gestos sobre la pantalla tàctil, sobren les comparacions amb l’iPhone, perquè també n’hauríem de fer amb gairebé tots els llançaments de nous models d’aquest any.

Steve Ballmer va presentar a Barcelona dues novetats més relacionades amb els mòbils: el servei web MyPhone, per guardar a la xarxa una còpia de seguretat de les dades del telèfon, consultar-les des de l’ordinador i traspassar-les a un altre mòbil si cal, i el Windows Marketplace, un servei de descàrrega i venda de programes per a telèfons mòbils amb què Microsoft espera replicar l’èxit de l’homòloga App Store d’Apple per a l’iPhone.

Al mateix aspira Nokia, el gegant finlandès de telefonia mòbil. Ahir va anunciar que abans del maig haurà agrupat tots els seus serveis actuals de descàrrega de continguts sota l’ensenya Ovi Store, amb què s’adreçarà a un mercat actual de 50 milions de mòbils de les seves plataformes S60 i S40, que seran 300 milions l’any 2012, segons Marco Argenti, vicepresident de serveis de Nokia.

En aquesta botiga de programari per a mòbils des del mòbil, la companyia Nokia preveu la possibilitat que el pagament es faci amb la factura del telèfon, cosa que implica les operadores. També es potenciaran els elements de localització i socials, de manera que en descarregar al mòbil el tràiler d’una pel·lícula l’aparell ens indicarà a quins cinemes del nostre voltant la fan, i quan busquem una informació, ens ensenyarà primer les que han estat descarregades pels nostres amics.

L’Android

Tornant als mòbils Google, finalment no s’ha materialitzat el model de Samsung que tant s’esperava, però altres marques sí que han ensenyat terminals Android, com ara la xinesa Huawei. Telefónica portarà a Espanya el HTC Dream, que ja ven la seva competidora T-Mobile en altres països.

Però qui s’ha apuntat el fitxatge de Magic, el segon model Android de HTC, ha estat la britànica Vodafone, que també serà la primera a tenir a Europa el Palm Pre, un telèfon que combina teclat físic, pantalla multitàctil i un sistema de navegació per les funcions del telèfon veritablement innovador que es considera l’únic que supera el llistó de l’iPhone.

Publicat al diari Avui.

avui_20090217

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.