fbpx

Sónar+D: tecnologies modernetes

sonar+d

Aquesta ha estat una setmana tecnològica tan intensa com diversa a sota de la Font Màgica de Montjuïc. A un costat de l’avinguda de Maria Cristina, els encorbatats directius de grans empreses debatent al congrés BDigital sobre el big data , el tractament i anàlisi de grans volums de dades estructurades o no. A l’altre, les samarretes i les xancletes de la vintena edició del Sónar, el festival internacional de músiques avançades, que aquest any ha transformat l’antiga secció professional en l’espai Sónar+D, obert a tots els assistents amb el suport de la Mobile World Capital. Aquestes són algunes de les aplicacions de la tecnologia a la creació, la difusió i el consum de contingut que hi hem pogut veure.

PalmTop Theater.
Un cinema 3D de butxaca per a l’iPhone. Aquest accessori de 30 euros, que arriba del Japó, és una capsa equipada amb tres miralls dins la qual s’introdueix l’smartphone d’Apple i que serveix per visionar amb un efecte tridimensional molt acceptable els vídeos codificats especialment, que es poden descarregar amb l’aplicació associada. N’hi ha de gratuïts i de pagament, incloses creacions d’artistes com Björk.

Node mòbil.
La branca comercial de la xarxa sense fils cooperativa Guifi.net ha creat un punt d’accés WiFi transportable (es plega dins d’una maleta de 4,5 kg) per donar cobertura efímera d’internet als assistents a festivals o altres actes que es facin en llocs on no seria rendible una instal·lació fixa. Es poden encadenar diversos nodes, separats per distàncies de fins a un quilòmetre, i només cal que un d’ells disposi de connexió a la xarxa, sigui per ADSL o 3G. Incorpora aplicacions per compartir contingut entre els usuaris connectats.

Polymetros.
Una creació de la Universitat Queen Mary de Londres per compondre i interpretar música mitjançant la col·laboració de diversos usuaris. Cadascun fa servir una consola amb botons il·luminats -connectada al sistema mitjançant USB- que cada usuari utilitza per triar ritmes, melodies i instruments que se senten simultàniament. Al Sónar+D hi havia tres consoles, però el sistema, basat en el programari Max, n’admet fins a sis i sembla prou senzill per fer-lo servir en directe.

Music Hack Day.
Moltes de les aplicacions creades en aquesta marató de programació organitzada pel Music Technology Group de la UPF tenen a veure amb la interacció entre el cos i els sistemes digitals. El NeuroKnitting teixeix una bufanda amb un patró que representa l’activitat neuronal del client mentre escolta les Variacions Goldberg de Bach. En altres aplicacions, les ones cerebrals controlen instruments de percussió, i també hi ha un joc on la velocitat depèn del ritme cardíac del jugador i la seva respiració fa saltar els personatges.

Universal Share Station.
Un sistema per fer videoconferències interactives, veient a mida real la imatge de l’interlocutor amb qui compartim un dibuix o un full de càlcul. A cada extrem de la comunicació hi ha una pantalla semitransparent que detecta les accions de l’usuari, combinada amb una càmera que en capta la imatge i un projector que mostra la de l’altre costat, de manera que s’aconsegueix un efecte de telepresència gairebé inquietant, a l’estil de Minority Report .

StreamingDJs.
¿Voldríeu que un punxadiscos professional amenitzés la vostra festa, però no us podeu permetre totes les despeses que suposa contractar-lo? En aquesta plataforma podeu disposar dels serveis d’un DJ a distància, que punxa en exclusiva per a vosaltres des del seu estudi i que veieu i escolteu en temps real en streaming mitjançant la xarxa. Només hi heu de posar l’amplificador, els altaveus i les copes. El preu depèn de la durada de la sessió i de la quantitat d’assistents: des de 45 euros per 90 minuts amb 150 persones fins a 750 euros per a més de 5.000 persones.

Barcelona Laptop Orchestra.
Reproduint el fenomen general de substitució d’ordinadors per tauletes, l’orquestra de portàtils integrada per professors i alumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya ha escenificat al Sónar la seva adopció de les tauletes com a dispositius d’interpretació musical en directe, a l’estil d’un conjunt de cambra on els instruments tradicionals han deixat pas als estris electrònics. En els concerts fan servir programari de creació pròpia, com la Roda, en què cada intèrpret transforma un fragment creat per un altre membre.

Bartendro.
Almenys una de les barres de bar del Sónar està equipada amb aquest bàrman automàtic que serveix combinats seguint les ordres d’una aplicació web: et connectes amb el mòbil a la xarxa WiFi del bar, tries la beguda -un Margarita, un Cosmopolitan-, pagues set euros i mig amb el telèfon i el cambrer et porta la copa. Al Music Hack Day, un dels seus creadors programava l’aplicació Sing4Drink, un karaoke alcohòlic que dosifica els ingredients segons l’encert del client a l’hora de cantar pel micròfon la melodia que acaba de sentir.

Mini-Composer.
Aquesta aplicació gratuïta per a iPhone i iPad combina un sintetitzador polifònic, una caixa de ritmes i un seqüenciador amb una interfície molt senzilla que promet transformar la composició musical gairebé en un joc. Es poden sincronitzar diversos telèfons mitjançant la xarxa WiFi. El segell de qualitat l’aporta un dels seus creadors: Karl Bartos, antic component del mític grup alemany Kraftwerk, una de les referències indiscutibles del gènere de la música electrònica.

One Seat Away.
Al Barcelona, el seient d’aquesta butaca connectada a internet vibra seguint el ritme de la música que sona als diversos escenaris del Sónar. Els seus creadors, TheThings.io, són una xarxa d’aplicacions de l’ internet de les coses i la interacció entre els objectes i el seu entorn, i ara treballen per transformar en moviment sons no musicals, com el soroll d’una ciutat.

Publicat al diari Ara

20130615

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.