fbpx

Xivatos de l’era digital

También puedes leer este artículo en: Español

Bradley (ara Chelsea) Manning, Edward Snowden, Hervé Falciani. Tres exemples d’allò que qualsevol responsable de sistemes corporatius sap perfectament: els atacs de hackers queden molt vistosos en un titular o al guió d’una pel·lícula, però el risc principal de fuita d’informació en les organitzacions no són les intrusions externes sinó el personal propi que té accés a dades internes i decideix agafar-ne una còpia, sigui per treure’n profit econòmic o bé per complir un deure cívic. Un modest clauer de memòria pot fer molt més mal -o molt més bé, segons es miri- que punxar una línia de fibra òptica.

Wikileaks, els informes de la NSA i la llista de comptes suïssos de l’HSBC han deixat clar que les filtracions són molt més fàcils en l’era dels missatges i els fitxers digitals. La majoria de comunicacions es fan per aquesta via, menys reservada del que els interlocutors voldrien. Els xivatos ja no han de fotocopiar centenars de documents, transportar-los i custodiar-los fins a lliurar-los a qui els ha de difondre: ara es poden enviar al destinatari mitjançant bústies anònimes com SecureDrop (o el seu equivalent local, Filtra.la). La multiplicitat de mitjans digitals també facilita trobar un canal disposat a difondre el material.

I, de fet, no sempre calen filtracions. Tot i que alguns portals de transparència d’empreses i institucions semblen boscos plantats per evitar que algú trobi l’arbre que interessa, les bases de dades obertes són una mina esperant que algú s’entretingui a filtrar-les, endreçar-les i creuar-les, cosa molt més senzilla quan es fa de forma cooperativa amb l’ajut d’eines digitals.

M’amoïnen, però, dues coses. Una, la quantitat de companys de Manning, Snowden i Falciani que tenien accés a la mateixa informació que ells però van optar per no difondre-la. I, l’altra, la sensació que l’entusiasme per les filtracions de dades és com el triple check de WhatsApp: una cosa que tots desitgem per als altres però que no volem que ens apliquin a nosaltres.

Publicat al diari Ara.

20150211

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 11 de April de 2019

    […] Davide Dormino ha plantat tres estàtues de bronze que representen a mida real tres dels grans xivatos digitals del nostre temps: el citat Snowden, Julian Assange i Chelsea Manning, el militar nord-americà que va filtrar milers […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.