fbpx

Monuments dedicats a la transparència

También puedes leer este artículo en: Español

Aquests dies es projecta en alguns cinemes d’aquí Citizenfour, el documental de Laura Poitras premiat amb un Oscar que explica com Edward Snowden es va decidir a fer públic l’escandalós espionatge massiu que l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA ens aplica a tots els ciutadans connectats del món. Si encara no l’ha vist li recomano que ho faci [actualitzat: es pot ver a Netflix]; no té efectes especials, però impressiona més que qualsevol pel·lícula d’espies de Hollywood. Si després vol retre homenatge a Snowden pel seu valor, pot descarregar de la web Thingiverse els fitxers digitals per imprimir amb una impressora 3D una rèplica del bust de Snowden que uns activistes van instal·lar fa un mes en un parc de Brooklyn dedicat als herois de la revolució americana i que l’Ajuntament de Nova York va retirar tot seguit.

O bé pot viatjar a Berlín i passar per l’Alexanderplatz, on l’escultor italià Davide Dormino ha plantat tres estàtues de bronze que representen a mida real tres dels grans xivatos digitals del nostre temps: el citat Snowden, Julian Assange i Chelsea Manning, el militar nord-americà que va filtrar milers de documents confidencials del seu govern a la plataforma Wikileaks, creada per Assange. Tots tres apareixen enfilats a cadires que representen la seva voluntat de fer-se escoltar. Hi ha una quarta cadira que Dormino ha deixat buida per a qualsevol persona que disposi d’informació rellevant que els poderosos ens voldrien amagar. Un recordatori dels molts ciutadans que tenen accés a aquesta mena de material però prefereixen callar.

A Alemanya no han retirat les estàtues, que aviat sortiran de gira per altres ciutats. El govern d’Angela Merkel va ser dels que es van manifestar més indignats per l’espionatge ianqui. Però ara acaba de descobrir que tenien l’enemic dins de casa: el BND, el servei alemany d’espionatge electrònic, va col·laborar amb la NSA proporcionant-li accés a les comunicacions de polítics i empreses de defensa europeus, rivals dels nord-americans.

Publicat al diari Ara.

20150512

Imatge de capçalera: @SteffenAum

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.