fbpx

Bruce Sterling i una post de planxar

Fa dos anys, al Sónar+D del 2013, dins el Music Hack Day -el concurs de programació d’aplicacions relacionades amb la música i el so que es fa al recinte durant 24 hores sense interrupció- hi havia una tricotosa teixint bufandes amb motius vinculats a les ones cerebrals de l’usuari. Aquest any els participants han disposat d’una màquina de cosir i una post de planxar: el tema d’aquesta convocatòria eren els wearables, els dispositius electrònics per portar posats, i les seves aplicacions sonores. Té sentit: en aquesta categoria incipient sovint ens concentrem en les funcions digitals i oblidem les corporals. Equipar el cos amb sensors obre moltes possibilitats, però han de ser còmodes de portar… i si pot ser, que faci goig ensenyar-los. Entre els projectes concursants hi havia diversos models de sabatilles esportives interactives. M’interessen les que t’avisen quan no segueixes prou bé la cadència de la música. Ideals per als que som patològicament incompatibles amb el ball.

L’exposició del Sónar+D encara es pot visitar avui, però les conferències van acabar ahir. L’útima la va fer l’escriptor de ciència-ficció Bruce Sterling, pare del ciberpunk. Amb el seu habitual posat tecnoescèptic, va qüestionar la majoria dels avenços que fan trempar els assistents al festival. Algunes perles: “La tecnologia actual durarà 15 anys i es morirà per excés de negoci”. “Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft treballen amb xips i dades, però són tan perillosos com els conglomerats industrials clàssics. Ara tots tenen sistema de pagament, assistent virtual, servei de música en streaming, agregador de notícies i acumulen dades dels usuaris. I els fan pànic els bloquejadors d’anuncis. Feu-ne servir un”. També va atacar la tecnologia com a motor del desenvolupament: “Al món hi ha 60 milions de refugiats, més que mai a la història. I es moren ofegats al Mediterrani, amb els seus mòbils a la mà”. I l’economia col·laborativa: “Crowdfunding, crowdsourcing… bah, des de quan han tingut bon gust les masses?” Fent amics.

Publicat al diari Ara.

20150620

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.