fbpx

Set aplicacions per preparar i seguir el #27S

27S, aplicació_generalitat

En aquesta recta final de la campanya cap a les eleccions al Parlament del diumenge 27, aquí teniu un recull d’eines digitals que la xarxa i els dispositius mòbils ofereixen per conèixer les propostes de les candidatures, decidir el vot, seguir l’escrutini i analitzar els resultats.

1. Cobertura electoral de l’ARA. A la completa web de l’ARA sobre les eleccions de diumenge heu pogut trobar durant la campanya un anàlisi dels perfils personals i laborals dels candidats i la possibilitat de fer la vostra ‘porra’ sobre els resultats. Un dels apartats que em té el cor robat és el recull d’enquestes electorals que han anat publicant diversos mitjans des de finals d’agost, on es pot veure quants escons s’adjudiquen a cada candidatura. A més del mitjà que va publicar cada enquesta s’especifica quina empresa va fer el sondeig i la mida de la mostra. Durant la jornada electoral, a la web i les aplis mòbils de l’ARA trobareu informació al moment i el seguiment de l’escrutini. I a la mateixa pàgina us podeu subscriure per rebre notificacions per correu electrònic.

27S, ara.cat, enquestes

Recull d’enquestes de l’ARA.cat

2. El Teu Vot és una aplicació d’orientació a la votació que us indica amb quina de les set grans candidatures que es presenten a les eleccions coincidiu més –i per tant, seria més lògic que votéssiu– a partir de les vostres respostes a un qüestionari de 26 preguntes sobre temes de regeneració democràtica, model territorial, estat de benestar, ciutadania i territori. Per cada pregunta pots triar entre cinc respostes, i al final et dóna una sèrie de gràfics amb el teu percentatge de coincidència amb cada candidatura i la teva posició en el mapa polític català. El Teu Vot és una creació de quatre politòlegs de la UPF, el mateix equip que hi ha darrere de la web El Meu Parlament. Ja porten resolts més de 30.000 qüestionaris, i us asseguro que els resultats sovint són sorprenents, sobretot per a qui mai llegeix els programes electorals.

el_teu_vot, aplicaciones, 27S
ElTeuVot.cat

3. Qui Vota Què, desenvolupat per APIcultura, és una aplicació de dades massives en forma de web que pronostica el sentit més probable del vot de l’usuari a partir de la seva activitat a Twitter. Analitza a qui segueix, a qui segueixen els seus seguidors, les paraules clau i les etiquetes que contenen els seus tuits. El resultat, encara en fase de proves, és un gràfic polar que mostra la inclinació de l’usuari cap a cadascuna de les set candidatures principals. Per consultar la tendència de vot, sigui la pròpia o la d’algú altre, cal identificar-se amb les credencials de Twitter, fet que els creadors justifiquen amb les limitacions d’accés al sistema de Twitter per part d’un únic usuari. En qualsevol cas, el resultat obtingut es pot publicar a les xarxes socials.

27s, eleccions
QuiVotaQue.cat

4. 27S. El departament de Governació de la Generalitat ha presentat aquest dimecres la seva aplicació mòbil oficial per seguir les eleccions del dia 27. Disponible per a Android i iOS –les dades també es podran consultar a la web Parlament2015.cat, adaptada a qualsevol dispositiu–, és una versió renovada de la creada per a les eleccions de 2012, amb detalls tècnics del procés electoral i resultats detallats, tant històrics com en temps real. En aquesta ocasió s’ha afegit l’opció d’analitzar les dades per comarques, funcions de personalització per marcar com a favorit una circumscripció, comarca o municipi que es vulgui seguir de manera preferent, i la simulació ‘El meu Parlament’ per configurar aliances entre candidatures i anar veient si sumen o no majoria mentre avança l’escrutini. 27S es pot utilitzar en català, castellà i anglès, a diferència de l’aplicació oficial del govern espanyol per a les eleccions del 24M, que només es va publicar en castellà, incomplint la llei de llengües cooficials.

27S, eleccions, aplicació_generalitat
Apli 27S de la Generalitat

5. Què diu la xarxa. La web Eleccions 27S analitza en temps real les mencions dels candidats i els partits a les xarxes socials i ho presenta en forma de tauler de comandament que mostra quin són els més populars, els impactes acumulats dels diversos missatges, qui son els usuaris que generen més repercussió i els candidats més polèmics. També ofereix un núvol de paraules relacionades amb el 27S, l’evolució de la campanya i, fins i tot, un pronòstic de ‘com pinta això’. L’aplicació és un projecte de Websays, Sibilare, 8degrees i Enric Jardí. Aquí i aquí podeu consultar com funciona.

xarxes_socials, 27S
Websays: les xarxes socials com a baròmetre de la campanya

6. PolitiCat és una manera molt pràctica de mantenir-se informat aquests dies. L’aplicació –per a Android i iOS– presenta un recull diari dels articles d’opinió -també hi ha un apartat d’informació, però sembla que no s’actualitza- sobre politica catalana publicats als mitjans de comunicació, i que aquests dies estan centrats en les eleccions. Amb PolitiCat no has d’anar saltant de web en web perquè ho tens tot centralitzat al mateix lloc, endreçat per temes. I a la matinada hi trobes les portades de les primeres edicions dels diaris de paper.

politicat, 27S
PolitiCat

7. Llistes Twitter. La majoria dels partits i les candidatures gestionen de manera professional la seva activitat a les xarxes socials mitjançant perfils oficials. Però també pot ser molt revelador saber què diuen els candidats als seus perfils personals, sobretot en el cas de candidatures paraigua com les de Junts pel Sí i Catalunya Sí Que Es Pot, que agrupen diversos partits, col·lectius i independents. Per aquest motiu he creat aquesta llista pública que acumula en un únic lloc les piulades de 127 dels 174 candidats –135 titulars més 39 suplents– de JxSí, i aquesta altra amb els 59 candidats de Catalunya Sí que es Pot que he estat capaç d’identificar. Amb la col·laboració de Data’n’Press ja vaig fer fa unes setmanes aquesta breu anàlisi de l’activitat de la primera de les dues llistes.

llistes_twitter, 27S
Llista de Twitter amb 127 candidats de JxS

Publicat al Diari Ara

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.