fbpx

Mòbils contra la violència masclista… però no del tot

Imatge: BQ

También puedes leer este artículo en: Español

El 016 és el telèfon del ministeri espanyol de Sanitat i Afers Socials que ofereix assistència a les víctimes de violència masclista, facilitant des d’informació i suport fins al contacte amb la policia. L’any 2016 va atendre 85.000 trucades, més de 230 al dia. Com que molts maltractadors vigilen amb qui es comuniquen les seves víctimes i prenen represàlies contra elles si descobreixen que han demanat auxili, fa uns mesos es va acordar amb les companyies de telefonia que les trucades al 016 deixarien d’aparèixer en les factures mensuals. Però seguien quedant registrades al telèfon i calia esborrar-les manualment, una operació que no tothom sap fer.

La marca espanyola BQ va ser la primera a treure una actualització de software per als seus smartphones que esborra automàticament les trucades fetes al 016. Aquesta setmana s’hi han afegit LG, Huawei i Samsung, anunciant que els seus models nous que surtin al mercat espanyol a partir d’ara també les esborraran, i que les unitats ja venudes dels models més recents es podran actualitzar en el mateix sentit.

Tot i aplaudir la mesura, convé no transmetre una falsa sensació de seguretat: el rastre només desapareixerà en els aparells que tinguin el sistema Android actualitzat a la versió més recent, que ara com ara són més aviat pocs. I, a sobre, no totes les víctimes truquen al 016: a Catalunya, cada mes 850 persones truquen al servei equivalent de l’Institut Català de les Dones (ICD), que les atén mitjançant la línia 900 900 120. I no està gens clar si aquestes trucades deixen rastre o no: mentre que el ministeri d’Indústria m’indica que les trucades a números 900 no han d’aparèixer a les factures, l’ICD em diu que sí que ho fan -i fins i tot que està negociant amb les operadores perquè deixin de fer-ho-. Seria més fàcil per a tothom -víctimes, operadores i marques de mòbils- que l’accés a un servei tan delicat es fes a tot arreu amb un número universal, com ja es fa amb el 112 d’emergències.

publicat al diari Ara

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.