fbpx

Hotels per a viatgers hiperconnectats

También puedes leer este artículo en: Español

Per molt pes que guanyin les noves opcions d’allotjament com Airbnb, la pràctica totalitat dels viatges professionals i una bona part dels de vacances -avui comença formalment el primer torn d’aquest any- inclouen estades en habitacions d’hotel. Aquests establiments s’han hagut d’adaptar a les exigències d’uns clients que no volen renunciar durant els viatges al mateix grau d’hiperconnexió que gaudeixen a casa i a la feina. Què cal tenir present actualment a l’hora de fer l’equipatge?

Quan algú viatja amb l’ordinador portàtil o la tauleta a la maleta i el telèfon mòbil a la butxaca, ha de pensar en tres aspectes: la connectivitat, el contingut multimèdia i l’alimentació. La desaparició dels suplements d’itinerància dins de l’Unió Europea des del passat 15 de juny hauria de rebaixar considerablement l’angoixa per no disposar d’accés continuat a internet durant els viatges, però en els desplaçaments fora de l’UE seguirem demanant a recepció la contrasenya de la xarxa wifi gairebé abans de tenir a la mà la clau de l’habitació.

El repte de la connexió ràpida

L’època en que la wifi era de franc als hotels barats i de pagament als cars ja està superada. En l’era de Booking.com i TripAdvisor, les poques cadenes hoteleres que encara cobren als clients la connexió a internet ho paguen en pèrdua de reputació i de reserves. La majoria ja ofereixen la wifi de manera gratuïta, en molts casos aprofitant-la per promocionar altres serveis de l’hotel. Ara bé, això no vol dir que la connexió sigui sempre de qualitat: en els hotels que es van equipar abans i no s’han renovat la capacitat de la xarxa acostuma a ser insuficient, perquè es va dimensionar per a una altra època. Francisco de la Peña, director de l’empresa espanyola N2S, filial del grup portuguès Nonius que presumeix de mantenir connectades 250.000 habitacions en 1.700 hotels de tot el món, recorda que “abans en un establiment de 100 habitacions veies poques vegades 10 aparells connectats simultàniament, però ara es fàcil trobar set o vuit dispositius actius en cada habitació familiar”. Per altra banda, la wifi havia estat el parent pobre de les xarxes, i només en els últims anys gegants de la infraestructura com Cisco i HP han comprat empreses especialitzades en wifi d’altes prestacions com Ruckus, Aruba i Meraki. Per això les connexions ràpides són sobretot als hotels de nova construcció o que han estat renovats fa poc. L’arquitectura i la decoració també afecten la qualitat de connexió: les estructures de formigó amb malla metàl·lica, les portes ignífugues i fins i tot l’abundància de miralls a les habitacions dificulten la propagació de les ones. Les instal·lacions més modernes contemplen cobrir entre dues i quatre habitacions amb cada punt d’accés wifi. Respecte a la seguretat, com més s’assembli al de casa el procediment de connexió a la wifi d’un hotel, més cal desconfiar-ne: un bon hacker a l’edifici del costat pot interceptar el trànsit de dades per capturar documentació dels assistents a un congrés o introduir-se a la xarxa de gestió de l’hotel.

Multimèdia com a casa

El segon aspecte que cal considerar és el consum multimèdia a l’habitació. Els televisors dels hotels acostumen a oferir diversos canals de TV internacionals i, en el millor dels casos, un servei de cinema a la carta. Però ara el que volem tots és seguir veient la sèrie de Netflix que havíem començat a veure a casa. I qui es conforma amb les cinc polzades del mòbil o les 10 de l’iPad tenint al davant una pantalla de 40 polzades o més? L’opció de portar a la maleta un adaptador Chromecast queda descartada: la configuració de la majoria de les xarxes d’hotel no permet el seu ús. En canvi, comença a haver-hi hotels que faciliten duplicar a la pantalla del televisor la del dispositiu mòbil. Fa poc em vaig allotjar en un que tenia un decodificador Apple TV per cada habitació: només havies de triar el número de la teva a la configuració d’AirPlay i teclejar un codi PIN. (També hi podies enviar el contingut del mòbil Android per MirrorShare, però sense la confirmació de seguretat; si et despistes, la teva pantalla es veurà al televisor de l’habitació veïna, no al de la teva).

Aquests sistemes també serveixen per escoltar la nostra música, tant si la portem al telèfon com si ens connectem a serveis com Spotify. En canvi, els radiodespertadors amb base de càrrega i connexió per a iPhone han quedat obsolets des que Apple es va passar a l’actual connector Lightning.

Alimentadors i carregadors

El tercer factor a considerar és l’alimentació de tots els dispositius que portem a sobre. Escarmentat per haver hagut de desendollar tants minibars i llums de peu per poder treballar i de deixar mòbils carregant durant la nit a l’endoll del bany previst per la maquineta d’afaitar, he estat anys viatjant amb una regleta que em permetia carregar diversos aparells amb un únic endoll. Ara porto un adaptador Anker amb sis ports USB de sortida alimentats a partir d’una única presa de corrent. A l’últim hotel on he estat no em va fer falta: al costat de cada tauleta de nit, a més d’un endoll convencional, hi havia dos ports USB per carregar dispositius. Però aquesta distribució encara no és habitual. Tampoc acostumo a trobar carregadors de mòbil sense fils; probablement no es generalitzaran fins que Apple adopti aquesta funció al pròxim iPhone. Per cert, si mai els cal un altre USB per carregar algun aparell, recordin que la majoria dels televisors en porten un al darrere.

El pitjor de tot plegat és que sempre has de sortir de casa preparat per al pitjor. Molt pocs hotels especifiquen encara a les seves webs el nivell exacte d’equipament de les seves habitacions, en part perquè aquest equipament no sempre és homogeni. Però anirà evolucionant: en les instal·lacions més avançades, com les de la cadena canadenca Silver, el client que ha fet la reserva amb la seva aplicació mòbil ja no ha de passar pel taulell de recepció quan arriba: la xarxa wifi de l’hotel identifica el seu telèfon, li dona automàticament accés a internet, li indica a la pantalla el número d’habitació, i, quan hi arriba, ja s’hi troba encesos els llums i l’aire condicionat. El telèfon també funciona com a comandament del televisor i, el dia de la sortida, serveix per fer el pagament de les despeses extraordinàries. I a l’hotel Wynn de Las Vegas estan instal·lant un altaveu connectat Amazon Echo a cada habitació, per poder fer totes les gestions amb ordres de veu.

Publicat al diari Ara.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.