fbpx

La ciberguerra ja és aquí

También puedes leer este artículo en: Español

Petya, NotPetya, ExPetr, Pnyetya… Els experts en seguretat encara no s’han posat d’acord ni en el nom que cal donar al ciberatac que dimarts passat va afectar milers d’empreses de tot el món, però cada vegada està més clar que el seu objectiu no era extorsionar econòmicament les víctimes, sinó quelcom potencialment molt més greu.

Durant les primeres hores de l’atac es va donar per suposat que érem davant un nou episodi de ‘ransomware’ similar al WannaCry del mes passat, amb els delinqüents fent servir el mateix forat del sistema Windows per infectar ordinadors empresarials no protegits, agafar el control del seu contingut i exigir un rescat per poder recuperar-lo. Fins i tot es va creure que s’havia identificat el programari maliciós, que seria una versió del Petya que circula pels racons més foscos de la xarxa des de finals de 2015. Però al menys dos factors indiquen que l’aparent mecanisme d’extorsió només pretenia emmascarar la veritable intenció del ciberatac: per una banda s’ha descobert que el programari maliciós destrueix les dades que segresta sense possibilitat de recuperar-les; i per l’altra, el canal pel que suposadament les víctimes havien de pagar el rescat i rebre la clau per recuperar l’accés als seus fitxers era tan fràgil que va quedar desactivat quan un proveïdor alemany va fer impossibles les transaccions, simplement bloquejant una bústia de correu electrònic.

Com que l’objectiu no era fer negoci, la sospita és que es tractava de comprovar la capacitat per aturar l’activitat econòmica de països sencers. La firma de ciberseguretat Kaspersky calcula que més de la meitat de les empreses afectades són del sector industrial: electricitat, petroli i gas, transport i logística. En aquesta ocasió ho ha patit sobretot Ucraïna, considerada des de fa mesos el camp de proves de la ciberguerra des de Rússia. Vist l’èxit aconseguit aquesta setmana pels atacants, toca revisar amb urgència els plans de contingència de cara als atacs futurs.

Publicat al diari Ara.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.