fbpx

Tres fracassos tecnològics

Sharing E Umbrella és una empresa amb seu a Shenzhen que llogava paraigües en onze ciutats xineses: amb una aplicació mòbil, els clients deixaven un dipòsit de dos euros i mig i pagaven 60 cèntims d’euro per cada mitja hora d’ús. Els seus creadors, que hi van invertir més d’un milió d’euros inspirats per l’èxit dels serveis de bicicletes compartides, han declarat per perduts pràcticament tots els 300.000 paraigües que havien posat a disposició dels clients, que no els han tornat. Però no queda clar que els empresaris hi hagin perdut diners; de fet, diuen que abans de finals d’any hauran distribuït 30 milions de paraigües nous.

Vertu és una marca de telèfons mòbils per a compradors que van forts d’armilla: el model més econòmic, amb carcassa de titani, costa 10.000 euros, i la tarifa puja fins als 300.000 euros per un aparell a mida amb incrustacions de pedres precioses. Perquè se’n facin una idea, l’encarregat de la botiga de Nokia al centre de Hèlsinki em va explicar que els Vertu els hi compraven amb diners en efectiu clients russos que arribaven amb limusina, guardaespatlles i acompanyants femenines tirant a neumàtiques. Aquesta setmana el servei de majordom personal a distància que Vertu proporcionava als usuaris dels seus telèfons ha deixat de funcionar; els 200 empleats que l’atenien porten un mes sense cobrar i han descobert que falten mig milió d’euros al fons de pensions de l’empresa.

Jawbone va ser una de les marques més populars als inicis de les polseres per registrar l’activitat física, en competència amb Fitbit. Ara l’empresa s’ha declarat en fallida, de manera que BlackRock, el gestor d’inversions més important del món (és l’accionista principal del Santander i del BBVA, i també té participació al Sabadell), ha perdut els 300 milions que hi va posar. Però es veu que no escarmenten: la mateixa BlackRock finançarà la nova empresa del fundador de Jawbone, que fugirà dels dispositius per dedicar-se als serveis de dades sanitàries.

Publicat al diari Ara.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.