fbpx

El mòbil, únic ordinador

La millora continuada en rendiment i funcionalitat dels telèfons mòbils que portem a la butxaca ja ens permet fer-los servir com a única eina per portar a terme la majoria de les nostres tasques personals d’informació, comunicació i creació. Aleshores, com és que seguim comprant ordinadors? La resposta es troba en la manca de productivitat quan no es disposa dels perifèrics adequats: amb les aplicacions actuals d’ofimàtica, cap pantalla tàctil pot competir en rapidesa i precisió amb la combinació d’un teclat i un ratolí, i en una pantalla d’ordinador es poden tenir obertes moltes més finestres que en una de mòbil.

Diversos fabricants consideren que l’escletxa entre els dos tipus de dispositius es pot superar dotant el mòbil de perifèrics externs que el transformin en ordinador mentre no el fem servir en mobilitat. Qui ho té més fàcil sobre el paper és Microsoft, perquè el seu sistema operatiu Windows 10 per a telèfons és idèntic al dels ordinadors: amb l’adaptador Continuum de la mateixa empresa o una base de sobretaula HP Lap Dock o Acer Liquid Extend es pot connectar el mòbil a un monitor, un teclat i un ratolí. Hi ha un inconvenient, però, i no és pas menor: els mòbils amb Windows es poden considerar en vies d’extinció.

En canvi això no els passa als mòbils de Samsung. Per això la marca coreana acaba de treure a la venda (per 130 euros) la DeX Station, una base de sobretaula de la mida d’un cendrer per als seus smartphones emblemàtics Galaxy S8 i S8+ -i previsiblement també per al Note 8 que està a punt de presentar-. Obrint la tapa s’accedeix a un connector USB-C amb el qual podem endollar i carregar el telèfon i a un ventilador de refrigeració. Al darrere hi ha un connector d’alimentació, un port HDMI per connectar un monitor, dos ports USB per al teclat i el ratolí -que també poden ser sense fils, vinculats directament al telèfon per Bluetooth- i un port Ethernet de xarxa, pensat sobretot per a les empreses.

Versatilitat

La transició entre la modalitat de mòbil i la d’ordinador és pràcticament immediata: es posa el Galaxy S8 a la base, es desbloqueja amb l’empremta dactilar o amb l’iris de l’ull i tot seguit apareix al monitor un escriptori amb icones i barra d’estat que recorda el de qualsevol sistema operatiu d’ordinador, però que en realitat és una (convincent) adaptació d’Android efectuada per Samsung. No es tracta de duplicar al monitor la pantalla del telèfon, sinó de presentar les aplicacions d’aquest sistema en finestres superposables, ampliables i minimitzables.

Les aplicacions que han sigut adaptades, com les pròpies de Samsung i les de Microsoft Office que venen incloses al telèfon, es veuen amb el mateix aspecte que tindrien en un ordinador; les que no ho han sigut es presenten igual que a la pantalla del mòbil. He tingut oberts simultàniament diversos documents de Word, el navegador web amb una desena de pestanyes, el programa de correu electrònic i tres aplicacions de xat -sí, WhatsApp també funciona, com Google Hangouts, Telegram, Skype i BBM- sense apreciar cap disminució de rendiment.

Llicència per editar

L’adaptació feta per Samsung és excel·lent, fins al punt que el navegador web no carrega la versió simplificada per a mòbil de les pàgines sinó la completa. Només he trobat una aplicació que faig servir habitualment a l’ordinador que no funciona al Galaxy S8 mentre l’aparell està connectat a la DeX Station: Spotify. I cal tenir en compte un detall gens superflu: les versions mòbils de les aplicacions de Microsoft Office permeten crear i editar documents gratuïtament només en dispositius amb pantalla de menys de 10,1 polzades, però com que la majoria dels monitors que es fan servir amb la DeX Station són més grossos, haureu de comprar una llicència de 5 euros mensuals per poder editar.

Després d’una setmana amb el Galaxy S8 i la DeX Station com a únic ordinador -he escrit aquest article amb ells- no diria que és una solució per a tothom: hi ha ordinadors portàtils que costen menys de la meitat que la suma de l’S8, la DeX Station, un monitor, un teclat i un ratolí. Però si ja tens el telèfon i el monitor i les teves aplicacions d’ús habitual són compatibles amb DeX, la proposta comença a resultar interessant, sobretot si ets el responsable d’informàtica d’una empresa: gestionar un únic dispositiu per empleat és molt més senzill, i amb les funcions Knox de seguretat corporativa de l’Android de Samsung es pot fer que les dades i les aplicacions de l’empresa només estiguin disponibles quan el telèfon està connectat a la base i amb la xarxa empresarial.

Els precedents

Palm Foleo (2007). Aquest teclat amb pantalla connectats per Bluetooth al ‘smartphone’ Treo de la marca no va arribar a sortir a la venda.

Motorola Webtop (2011). Els mòbils Atrix es podien connectar a diverses bases de sobretaula o directament a un ordinador portàtil.

Asus Padfone (2012). Una pantalla de 10 polzades amb ranura per posar-hi el smartphone i fer-lo servir com a tauleta.

Ubuntu Edge (2013). El projecte de ‘supertelèfon’ utilitzable com a ordinador no va assolir la fita de micromecenatge que l’havia de fer realitat.

Publicat al diari Ara.

20170717

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.