fbpx

Un puzle anomenat Mobile World Capital

Els quatre directors generals que ha tingut la Mobile World Capital. (Imatge: Ara).

Quan a finals d’aquest mes es formalitzi la sortida de l’encara director general Aleix Valls, a la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCB) no hi quedarà ningú de l’equip original que va posar en marxa l’estiu del 2011 aquesta aliança pública i privada de nova creació que aspirava a convertir la capital catalana en un model de transformació digital, acollint-se a l’impuls que representava ja aleshores la celebració del Mobile World Congress a la ciutat des del 2006. La MWCB triarà a partir del setembre el seu cinquè director general en poc menys de sis anys. Un càrrec que, com indica aquesta alta rotació i la gran quantitat de veus que hi ha representades al patronat de la fundació, no és fàcil de gestionar.

Després que la GSMA, el consorci que agrupa més de 800 operadores de telecomunicacions de tot el món, va designar Barcelona com a capital del mòbil entre el 2012 i el 2018, la MWCB va arrencar amb un ambiciós pla de quatre potes: la continuïtat del congrés a la ciutat; la creació d’un espai permanent d’exposició i divulgació de les tecnologies mòbils, obert al públic; l’organització d’un festival que combinaria esdeveniments musicals i tecnològics per demostrar el potencial dels mòbils en l’oci i la cultura; i el programa Hub per desenvolupar innovacions sectorials, centrat inicialment en cinc àrees com el pagament amb mòbils, les ciutats intel·ligents, les aplicacions del mòbil a la sanitat, el turisme i el contingut per a mòbils.

Cinc anys després, els objectius que la MWCB exhibeix a la seva web són força diferents: promocionar l’ecosistema empresarial de start-ups tecnològiques; impulsar la transformació digital de les empreses i els serveis; i empoderar tecnològicament els ciutadans, començant per les generacions més joves.

Gràfic: diari Ara.

Les institucions que formen part del patronat de la MWCB estan satisfetes amb aquesta evolució. El secretari d’Empresa del Govern, Joan Aregio, destaca l’èxit del programa Four Years From Now (4YFN) com a trampolí de les empreses incipients catalanes. El 4YFN, sota la direcció de Valls, va néixer com a saló d’emprenedoria paral·lel al Congress, ja té edicions a Xangai i Tel Aviv i gestiona la participació de start-ups en salons de tercers com Construmat, Automobile Barcelona i la Smart City Expo, una activitat que representa una font d’ingressos molt significativa per a la MWCB.

L’Ajuntament de Barcelona sembla haver superat les reticències inicials de l’actual equip de govern respecte a la fundació, que presideix. La seva comissionada d’Innovació, Francesca Bria, aplaudeix iniciatives com el mapa de l’escletxa digital entre barris de la ciutat i la celebració del YoMo -en certa manera hereu del festival ciutadà previst originalment- i de la cimera Women4Tech contra la bretxa de gènere en el sector tecnològic. Les fites citades per Aregio i Bria també figuren entre les que destaca Thérèse Jamaa, representant de la GSMA a la fundació. Fira de Barcelona, no cal dir-ho, té amb el Congress l’esdeveniment estrella de l’any en termes d’ocupació d’espais firals i habitacions d’hotel. Fins i tot el govern espanyol ha trobat en la capitalitat un dels escassos punts de trobada sense conflictes amb les institucions catalanes.

Tot i això, en alguns sectors empresarials plana la sensació que fins ara no s’ha materialitzat tot el potencial de transformació que la capital del món mòbil pot oferir a la ciutat i al país. No sembla que Barcelona sigui una ciutat més intel·ligent que altres de la resta del món: sense anar més lluny, la T-mobilitat encara no s’ha començat a desplegar al transport públic. La xifra d’empreses incipients que participen en el 4YFN creix cada any, però el baròmetre més recent del cTecno reflecteix que, al cap dels quatre anys que figuren al nom de l’esdeveniment, poques han assolit una dimensió suficient per competir a escala global. I hi ha qui no entén que la fundació hagi abandonat la línia de treball mHealth d’aplicació dels mòbils a la sanitat si Catalunya és referència en gestió clínica. I la MWCB tampoc ha aconseguit que les tres grans telecos s’impliquin en projectes conjunts.

El nomenament del nou director de la MWCB coincidirà amb el pas de l’equador de la capitalitat, compromesa fins al 2023. Sense abandonar les iniciatives en curs, haurà de tenir en compte la possibilitat que la GSMA decideixi en el seu moment canviar el model actual de Congress generalista per un altre de fires temàtiques que no necessàriament tindrien lloc en una mateixa ciutat. Abans que passi això, la principal oportunitat que la MWCB té per deixar a la ciutat i al país l’empremta prevista és probablement impulsar que Barcelona es postuli davant la UE com a ciutat espanyola pilot de xarxes 5G de cara al 2020. En això tindrà competència: Madrid també hi vol optar. I, per cert, amb el suport de Telefónica, que és al patronat de la MWCB.

Publicat al diari Ara.

20170716

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.