fbpx

Paint i l’altre comiat de Microsoft

A part del joc Solitari, el component més entranyable de Windows és el Paint, el programa per dibuixar a mà alçada amb el ratolí -és anterior als trackpads i les pantalles tàctils- que Microsoft inclou des de fa 32 anys en el seu sistema operatiu per a PC. Tot i no renovar gaire l’aspecte ni ampliar funcions en tot aquest temps, el Paint ha sigut una eina molt útil per anotar i retallar imatges, i el seu traç maldestre ha donat lloc a tota una escola d’il·lustració que viu una nova època daurada gràcies als mems d’internet.

D’aquí el lament que s’ha aixecat aquesta setmana al sector quan el Guardian ha descobert que el Paint és una de les funcions que Microsoft té intenció de retirar de la pròxima actualització de Windows 10, prevista per després de l’estiu. L’empresa s’ha afanyat a aclarir que el programa es podrà continuar descarregant de franc de la Windows Store, però m’estranyaria que abans d’acabar l’any no surti una epidèmia de programari maliciós que es propagui amb variants tunejades del Paint que algun espavilat ofereixi als usuaris nostàlgics fora dels canals oficials.

Menys anecdòtic que el del Paint, però molt més significatiu, ha sigut un altre comiat anunciat implícitament per Microsoft fa pocs dies: el de Windows Phone, el seu sistema operatiu per a smartphones. A la presentació trimestral de resultats econòmics, marcada per l’èxit dels serveis al núvol i els productes d’ofimàtica, l’empresa reconeix que la facturació en telefonia ha sigut “irrellevant”, i ha donat així per morta una plataforma mòbil que hauria pogut ser l’alternativa a l’iPhone en lloc d’Android si Microsoft hagués sabut aprofitar l’any 2007 les seves relacions privilegiades amb fabricants de dispositius i amb desenvolupadors de programari -aleshores infinitament millors que les de Google- regalant el sistema operatiu en lloc d’obstinar-se a aplicar el mateix model de llicències que als ordinadors. Adeu, doncs, a les alternatives al duopoli dels mòbils.

Publicat al diari Ara.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.