fbpx

En marxa la ciberguerra contra l’1-O

Des que un jutjat va ordenar desactivar el domini Referendum.cat, la web on el Govern informa els ciutadans sobre la votació del primer d’octubre està jugant al gat i la rata amb els que volen silenciar-la. Primer es van activar les adreces alternatives Ref1oct.cat i Ref1oct.eu per accedir-hi, però el jutjat també va obligar a donar de baixa la primera. En canvi, no va poder fer-ho amb la segona perquè està registrada fora de l’Estat, i per això va activar el pla B: ordenar a les grans operadores de telecomunicacions d’àmbit estatal que impedeixin accedir-hi.Així, els abonats a fix i mòbil de Movistar, Vodafone, Orange i MasMovil i els clients de totes les operadores mòbils virtuals -que fan servir necessàriament les xarxes de les quatre empreses mencionades- han anat veient com es feia efectiu el bloqueig. Només se n’han lliurat els clients d’internet fix de petites empreses com Adamo, Parlem, Fibracat o Guifinet, que surten a la xarxa mitjançant connexions de grans majoristes internacionals i no han rebut, de moment, el requeriment judicial.

En paral·lel han anat sorgint rèpliques de la web, la majoria benintencionades, tot i que no es podia descartar que alguna s’hagués creat específicament per captar dades personals dels aspirants a col·laborar en l’organització de l’1-O. En qualsevol cas, la seva vida útil ha estat breu, perquè el mateix jutjat va ordenar ahir a les operadores que tallin l’accés a 22 d’aquestes webs alternatives. Arribats a aquest punt, l’única web que segueix informant de manera actualitzada sobre la convocatòria de l’1-O és l’oficial, que continua activa malgrat el que diu el missatge de la Guàrdia Civil que surt quan hi entres des d’aquí. Per això és tan important conèixer els mecanismes per esquivar el bloqueig: des dels navegadors Opera o Tor per simular que som en un altre país fins a les indicacions que proporcionen a Censura1oct.github.io o el mateix president Puigdemont al seu Twitter. Sembla que des d’ara fins al primer d’octubre ens caldrà a tots ser una mica hackers.

article publicat al diari Ara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.