fbpx

El vostre wifi té un forat

También puedes leer este artículo en: Español

Uns investigadors de seguretat informàtica han trobat en el protocol de xifratge WPA que protegeix les connexions wifi un defecte que permet als malfactors digitals interceptar les dades que circulen entre ordinadors, tauletes i smartphones i els punts d’accés sense fils que els connecten a internet i, fins i tot, injectar programari maliciós als dispositius mitjançant les pàgines web que visiten.El forat de seguretat ha estat batejat com a KRACK i us n’estalvio els detalls tècnics, però afecta tant el protocol WPA com la variant WPA2. Com que la gran majoria dels terminals domèstics i una part significativa dels empresarials accedeixen a internet mitjançant xarxes sense fils, es pot dir que pràcticament totes les dades personals o financeres que transferim digitalment han passat a ser potencialment vulnerables. Cal dir que encara no s’ha detectat cap cas d’intromissió que aprofiti KRACK, però ara que s’ha fet públic és molt probable que algú s’hi posi.

Els fabricants de dispositius i d’equipaments de xarxa ja han estat informats del defecte, que afecta tots els sistemes operatius però molt especialment Linux i les versions recents d’Android. Microsoft ja ha distribuït un remei per a Windows 7, 8 i 10 i sembla que Apple el té preparat per als seus macOS, iOS, watchOS i tvOS, tot i que encara no l’ha distribuït.

Mentre el fabricant del vostre dispositiu no us proporciona una actualització que resolgui el problema -sempre apliqueu les actualitzacions tan aviat arriben, oi?-, podeu adoptar algunes precaucions: evitar les xarxes wifi públiques; visitar només les variants https de les pàgines web on hàgiu d’introduir qualsevol informació; comprovar que a la barra d’adreces del navegador hi ha la icona del cadenat; xifrar els missatges de correu electrònic o de xat; amagar el nom del vostre punt d’accés wifi per dificultar que algú el suplanti, i, sobretot, donar la tabarra a la vostra operadora fins que us protegeixi el router d’ADSL o fibra contra KRACK.

article publicat al Diari Ara

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.