fbpx

La nova elit dels ‘smartphones’

También puedes leer este artículo en: Español

Amb la presentació del Huawei Mate 10 aquesta setmana s’ha completat el panorama dels models emblemàtics amb què les tres marques de smartphones més venudes del món afrontaran la temporada comercial de Nadal i Reis. He comparat el Mate 10 de Huawei amb el Galaxy Note 8 de Samsung i l’iPhone 8 Plus d’Apple, que pel volum previst de vendes seran els telèfons estrella d’una gamma alta del mercat en què també competeixen el Google Pixel 2 i l’LG V30.Per primera vegada des de fa temps hi ha diferències funcionals significatives entre aparells. Fins i tot en la doble càmera principal, una característica que comparteixen la majoria dels smartphones cars. Una funció comuna en els tres telèfons és el zoom òptic, gràcies al fet que una de les dues càmeres porta una òptica de més longitud focal que l’altra. Fora d’això, cada fabricant combina a la seva manera els captadors d’imatge: l’iPhone 8 Plus i el Galaxy Note 8 coincideixen a muntar-ne dos de 12 megapíxels; el captador de color del Mate 10 té la mateixa resolució, però l’acompanya un de 20 megapíxels en blanc i negre. Els tres aparells ofereixen el popular efecte bokeh de desenfocament del fons: en el Huawei es pot ajustar manualment abans de fer la foto, en l’iPhone t’has d’allunyar un parell de metres de l’objecte de primer pla i en el Samsung, l’únic que té estabilitzador òptic en les dues càmeres principals, el protagonista de la foto pot estar a 1,2 metres i l’efecte es pot ajustar després de disparar, perquè es guarden per separat les imatges de les dues càmeres.

Apple i Huawei aposten encara més pel tractament posterior de les fotografies: en l’iPhone 8 Plus es poden aplicar als retrats efectes d’il·luminació molt realistes, i la detecció de profunditat facilita la separació de l’objecte pròxim del fons per col·locar-lo en una altra imatge; el Mate 10 fa servir les funcions d’intel·ligència artificial del processador Kirin 970, entrenat prèviament amb més de 100.000 imatges, per identificar fins a 13 tipus d’objectes diferents -distingeix un gat d’un gos, una planta d’una flor, un paisatge d’un plat de menjar- i aplicar-hi els paràmetres d’imatge òptims. El Kirin 970 també intervé en una aplicació de Microsoft que tradueix consecutivament entre 10 idiomes de veu i uns 40 de text. Apple, en canvi, s’ha centrat en la realitat augmentada, que superposa imatges digitals a les del món real. De moment ho hem vist en videojocs, però vindran altres aplicacions.

D’una manera o altra, els tres aparells fan unes fotografies excel·lents, amb una mica d’avantatge per al Note 8 quan hi ha molt poca llum, però amb uns resultats més naturals per al Mate 10 i l’iPhone 8 Plus en condicions d’il·luminació favorables. Els tres telèfons poden gravar vídeo amb resolució 4K, però només Apple i Samsung tenen modalitat de càmera ultralenta a 240 quadres per segon.

L’aspecte dels tres telèfons també és força diferent. Només la pantalla del Note 8 té els marges corbats -menys que en els Galaxy S8- i pot mostrar informació, com l’hora i les notificacions, quan està apagada. També és l’únic que porta fins a l’extrem la tendència actual que la pantalla ocupi tot el frontal, sense cap botó visible. Per això la seva proporció és 18:9, més allargada que la 16:9 dels altres dos aparells, que mantenen el botó frontal d’inici amb lector dactilar. Samsung l’ha situat al darrere, en una posició tan incòmoda que et fa agrair la possibilitat de desbloqueig amb l’iris o amb reconeixement facial que només ell ofereix. Tot i això, el marc de la pantalla del Mate 10 és molt més estret que el del model d’Apple, que ha reservat per a l’iPhone X que sortirà el mes que ve el format de pantalla total. Tant Samsung com Huawei lliuren els telèfons sense activar la màxima resolució possible per allargar la durada de bateria, però l’usuari pot canviar-ho.

Els tres models disposen de càrrega ràpida, però per gaudir-ne a l’iPhone cal comprar un carregador opcional. El Mate 10 és el més ràpid, però en canvi no té la pràctica funció de càrrega sense fils que Samsung incorpora des de fa tres anys i Apple acaba d’adoptar.

Els tres aparells ofereixen alguna resistència a l’aigua: el Mate 10 es pot esquitxar i els altres dos es poden submergir durant mitja hora, el Note 8 a més profunditat que l’iPhone 8 Plus. En aquesta generació, Samsung ha impermeabilitzat fins i tot el llapis tàctil que caracteritza la sèrie Note i justifica el seu preu més alt: ara permet escriure notes de diverses pàgines amb la pantalla apagada, a més de dibuixar sobre imatges i marcar textos per traduir-los.

Els tres telèfons presumeixen de qualitat de so, però l’únic que té altaveus estèreo és l’iPhone 8 Plus. Això sí, el Note 8 inclou un excepcional equalitzador amb funció d’audiometria personalitzada que fa sonar raonablement bé fins i tot uns auriculars mediocres.

Huawei segueix amb el Mate 10 els passos de Samsung en la possibilitat d’usar el telèfon com a ordinador, connectant-hi un monitor, un teclat i un ratolí o un comandament de jocs per Bluetooth. En aquest cas no cal base de sobretaula, només un cable USB-HDMI. La marca xinesa també exhibeix domini de la connectivitat: gràcies a diverses funcions avançades de xarxa i si l’operadora ho permet, el Mate 10 pot descarregar dades a 1,2 gigabits per segon. Aquesta velocitat és el doble de la màxima de l’iPhone 8 Plus, i supera l’1 Gbps del Note 8.

Si una cosa sorprèn és probablement la diferència de preu entre els tres aparells. A igualtat de capacitat, més de 300 euros separen el Mate 10 del Note 8, el més complet i no només pel llapis tàctil. A mig camí hi ha l’iPhone 8 Plus, una renovació de la plataforma d’Apple que resulta més que suficient per als addictes a la marca que no vulguin esperar l’arribada de l’iPhone X.

article publicat al Diari Ara

20171021

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.