fbpx

Resolt: el misteri del logo d’iCat als cotxes Seat

Fa uns mesos que iCat, el canal de música i cultura de les emissores de la Generalitat, torna a emetre per FM després de gairebé cinc anys fent-ho només per internet. En el seu moment vaig explicar que el principal motiu per fer-ho és la necessitat d’estar present als receptors dels cotxes, el lloc on més escolten la ràdio els oients catalans. Poc després, Seat em va cedir durant uns dies un dels nous Ibiza per provar l’excel·lent equip de so, i em va cridar l’atenció que a l’aplicació de ràdio ja podia sintonitzar iCat, però la icona que apareixia a la pantalla era la d’una altra emissora, Onda Cero. Com que l’indicatiu d’emissora del RDS tampoc no era el correcte, vaig suposar que els dos problemes tenien el mateix origen, i així ho vaig informar amb un tuit:

Des d’aleshores he comprovat que l’indicatiu RDS d’iCat ja apareix correctament en totes les ràdios, però no havia conduit cap altre cotxe que mostrés els logotips a la pantalla. Per això, quan Seat m’ha deixat un dels nous Arona per provar els sistemes d’assistència a la conducció, m’ha estranyat que la presintonia d’iCat continua sortint amb el logo d’Onda Cero.

Ho he notificat als companys de Catalunya Ràdio i aquesta vegada m’han aclarit que l’error no té res a veure amb el RDS, sinó que és el fabricant de cada receptor qui tria els logotips que vol. Això m’ha fet pensar que hi ha d’haver una manera de canviar-los, i efectivament hi és. La pista me l’ha donat aquesta pàgina de Volkswagen UK on es poden descarregar dotzenes de logos d’emissores del Regne Unit. Com que l’equip multimèdia de Seat és bàsicament el mateix que el de la seva matriu, també ho he pogut fer a l’Arona. Per si teniu un Seat, a continuació us explico pas a pas el procediment.

A la imatge superior veieu que a la part de baix de la pantalla de la ràdio hi ha una opció Ajustes (sí, un altre dia parlarem de l’absència del català al software dels cotxes Seat). Tocant-la apareix aquest menú:

20171213 173325

La darrera opció és Logotipos de emisoras. Triant-la es torna a la pantalla principal de la ràdio, però ara cadascun dels logotips porta el símbol d’una paperera. També hi ha l’opció d’esborrar-los tots, però no és el cas.

20171213 173337

Tocant la paperera de la quarta presintonia (la que jo he ocupat amb iCat) el sistema demana confirmació abans d’esborrar-ne la icona:

20171213 173349

I després d’acceptar, torna a sortir el menú de presintonies, però ara amb la d’iCat sense imatge:

20171213 173408

Tocant el quadrat buit, apareix un menú d’unitats d’emmagatzematge disponibles, d’on podem agafar el nou logotip. Aquest cotxe està equipat amb un lector de CD, dos ranures SD per a targetes (la segona ja ocupada amb els mapes del navegador GPS) i dos ports USB:

20171213 173418

Prèviament havia descarregat de la web d’iCat el logotip de l’emissora, l’havia reduit a una mida de 160×160 píxels i l’havia gravat en format PNG en un clauer USB, que he connectat al primer dels ports USB. A l’Arona, com a l’Ibiza (i l’Ateca, que jo sàpiga), aquests ports són a la consola central, just a sota dels comandaments del climatitzador, i formen part de l’anomenat Connectivity Box, un espai per deixar el telèfon que no només fa de repetidor de senayl GSM per millorar la cobertura a dins del vehicle, sinó que també carrega la bateria dels mòbils compatibles amb l’estàndar Qi (com els Samsung Galaxy a partir del S6 i els iPhone a partir del 8). També hi ha un minijack d’entrada auxiliar d’àudio:

20171213 173849

Amb el menú anterior he triat el fitxer PNG amb el logotip d’iCat:

20171213 173438

Et voilà! Ara la presintonia d’iCat ja em surt al menú principal de la ràdio amb la imatge correcta:

20171213 173450

Per acceptar els canvis cal prèmer el botó Atrás:

20171213 173508

Després de fer aquesta operació senzilla he descobert que a la xarxa hi ha fòrums de fanàtics del tunejat electrònic de cotxes que no tenen res a envejar als dels sonats pels smartphones, però m’ha semblat que valia la pena igualment escriure aquestes instruccions. Hi afegeixo que la imatge que s’assigna a cada presintonia no té per què ser el logotip de l’emissora: hi podeu posar qualsevol altre imatge que us vingui de gust, sempre que sigui de la mida i el format adients.

Desconec si altres marques de cotxes tenen la mateixa incidència. En qualsevol cas, he avisat a Seat de la discrepància de logotips per si volen corregir-la en els cotxes que surtin de fàbrica a partir d’ara.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.