fbpx

Twitter nega que estigui censurant perfils republicans

También puedes leer este artículo en: Español

El dimecres 7 al vespre, diversos usuaris de Twitter populars per les seves posicions favorables al sobiranisme català van observar que havien perdut seguidors en aquesta xarxa social. Al mateix temps, molts dels usuaris que els seguien van descobrir que havien deixat de fer-ho sense saber-ho. Des d’aleshores s’ha estés la teoria de que l’empresa està censurant les posicions de tarannà republicà i circulen llistes de usuaris suposadament silenciats, com les que denuncia el perfil @Republicans2_0.

Després de parlar amb diversos usuaris afectats, vaig demanar a Twitter una explicació de la incidència, i avui l’empresa m’ha fet arribar aquesta breu declaració formal al respecte (el subratllat és seu):

Twitter does not arbitrarily censor political content or engage in so-called ‘shadow-banning’. Elevating political debate and open discourse is fundamental to our service and our core values as a company.

Tradueixo: “Twitter no censura arbitràriament el contingut de caire polític ni practica l’anomenada ‘suspensió discreta’ de perfils. La promoció del debat polític i del discurs obert és fonamental per al nostre servei i per als valors que ens caracteritzen com a empresa”.

Com potser sabeu, en el passat he tingut diferències amb Twitter per la seva actitud respecte al català, i encara sóc força crític amb ells -ni més ni menys que amb altres empreses de xarxes socials- per la seva manca de transparència, però en aquesta ocasió tendeixo a creure’ls, tot i que sóc conscient de que afegir llenya a la sospita general em donaria més visibilitat perquè em convidarien per parlar-ne a la ràdio i a la tele, on ven més l’espectacle que la informació.

En primer lloc, el negoci de Twitter és proporcional a l’activitat dels seus 330 milions d’usuaris mensuals, i aquesta ho és a la quantitat de perfils seguits i a les interaccions que generen. Amagar-nos tuits polèmics seria perjudicial per al compte de resultats de l’empresa. Per cert, el trimestre passat va ser el primer de la seva història en que van fer beneficis.

Per altra banda, per escrit no diuen ni deixen de dir que es tracti d’una incidència técnica, i tampoc no donen explicacions sobre els perfils afectats (la seva política al respecte és we don’t comment on individual accounts for privacy and security reasons), però de les meves converses amb ells es desprén que és molt fàcil trobar un defecte o problema del producte que afecti a un petit nombre de perfils i presentar-ho com si fos una conspiració general que s’ajusti a una narrativa política predeterminada. De fet, jo mateix vaig deixar de seguir involuntàriament alguns dels usuaris (com @BeatrizTalegon i @gallifantes) que apareixen en les llistes que circulen, però no d’altres que també hi surten, i no veig per quin motiu jo vaig continuar veient tuits de @ramoncotarelo o @gabrielrufian al meu TL i alguns de vosaltres no.

A més, els usuaris suposadament censurats van començar posteriorment a recuperar els seguidors perduts: a Beatriz Talegón li va passar, a un ritme aproximat de 1.000 per hora (com dimecres em va indicar a mi i dijous a la Mariola Dinarés al PopAp de Catalunya Ràdio). Talegón també explica que quan intentava tornar a seguir manualment algun dels perfils que havia deixat de seguir, el botó no sempre funcionava i calia fer-hi clic diverses vegades. Això sembla indicar més aviat un problema tècnic. No perdem de vista que Twitter és una xarxa complexa i no funciona en tot moment com un rellotge.

No és la primera vegada que s’atribueixen a Twitter intencions en el mateix sentit que ara. Fa uns mesos va passar una cosa semblant i en realitat era conseqüència d’una neteja de perfils falsos. Ho vaig explicar en detall al diari Ara i més breument al Matí de Catalunya Ràdio.

En general, crec que ens hauríem de relaxar tots plegats i, potser, considerar si volem dependre tant de Twitter i d’altres xarxes socials per expressar-nos i difondre les nostres posicions.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 22 de February de 2018

    […] que reconeixen que potser no funciona tan bé com voldrien. En qualsevol cas, Twitter insisteix a negar que estigui censurant ningú per la seva orientació política, i jo tendeixo a creure’ls: fer-ho seria perjudicial per […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.