fbpx

El Deep Learning “canviarà la manera d’interactuar amb el mòbil”

Els motius, entre altres, d’aquest canvi es recullen en un Llibre blanc sobre l’impacte de la tecnologia Deep Learning que acaba de publicar el Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona, que posa de relleu que l’aprenentatge profund també tindrà una aplicació destacada en l’àmbit de la identificació, la interpretació i la categorització d’imatges, amb aplicacions en el camp dels vídeojocs, les industries culturals o la medicina.

També afavorirà la irrupció d’innovacions com el cotxe autònom, amb algorismes capaços d’interpretar i entendre un espai físic en temps real i fer transitar el vehicle de manera segura per entorns urbans i interurbans.

Per altra banda, l’autor del Llibre Blanc, Jaume Gibert, conclou que el Deep Learning també impactarà en el processament del llenguatge natural, per bé que l’aprenentatge profund “és capaç d’aprendre el significat de paraules basant-se en la posició que ocupen dins un conjunt significativament gros de textos, facilitant tasques com la traducció o la generació de resums automàtics i els assistents virtuals”.
En particular, fins ara els algoritmes es basaven en el coneixement del llenguatge que aportaven els propis humans “i ara són capaços d’entendre’l i aprendre’l per sí mateixos”. Precisament, la interpretació del llenguatge natural té una translació directa en el sector mòbil, on els smartphones “assoliran capacitats efectives d’interacció amb humans” que “avui dia ja estan canviant la nostra manera d’interactuar-hi”, explica Gibert.

El mòbil, “un sensor més” en la recopilació de dades

Els mòbils intel·ligents “compleixen una doble funció”, donat que actuen com a “plataformes de recol·lecció d’informació de l’Internet de les Coses” i són, alhora, “un sensor més, capaç de recopilar dades a partir de l’ús que en fem”, exposa el director del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona.

Segons Torrent, el punt de ruptura ocorregut al 2012, quan l’equip de la Universitat de Toronto liderat pel psicòleg i informàtic Geoffrey Hinton va presentar una xarxa neuronal artificial capaç de predir la categoria dels objectes presents en moltes imatges, va obrir “una nova era” en l’àmbit de la computació i l’aprenentatge automàtic, que ha eclosionat gràcies a l’augment de dades disponibles, procedents, entre d’altres, dels dispositius connectats en l’àmbit de l’Internet de les Coses i a la popularització dels smartphones, que actuen com a “grans generadors d’informació”.

El Llibre blanc sobre l’aprenentatge profund es pot descarregar gratuïtament al web del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona d’Eurecat.
Per a més informació i entrevistes podeu contactar amb el gabinet de premsa d’Eurecat al correu premsa@eurecat.org o en el 630 42 51 69.

Big Data CoE Barcelona
Eurecat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.