fbpx

EPD: Forges (1942 – 2018)

También puedes leer este artículo en: Español

Aquest dijous ens hem llevat amb la notícia de la mort d’Antonio Fraguas, Forges, un dels humoristes gràfics que han acompanyat de manera imprescindible la gent de la meva generació des de la Transició. El diari per al que treballava explica perfectament la figura de Forges, inclosa aquesta anàlisi de les seves peculiar aportacions a l’idioma, i també recomano llegir l’entrevista que Àlex Gutiérrez li va fer l’any 2013 per a l’Ara. Jo puc comentar les ocasions en que vaig tenir contacte amb Forges per motius professionals, que diuen molt del seu tarannà.

El 23 d’octubre de 2014 vaig assistir a la presentació del Samsung Galaxy Note 4, un dels primers taulèfons del mercat. L’aparell es caracteritzava per incloure un llapis tàctil que permet escriure i dibuixar a mà en la pantalla, i per això l’empresa va contractar Forges per tal que expliqués la seva experiència, sota el lema #Vuelveaescribir. Al Paraninf de l’Universidad Complutense de Madrid, ens va dibuixar unes quantes vinyetes amb el Note 4. En aquesta foto en podeu veure una, amb la molt forgiana llegenda ¡Esto sí que es gloria pura… Tecnología y escritura!

0000 presentacion vuelveaescribir  11

No és la primera vegada que vaig coincidir amb el dibuixant. Abans ja havia compartit taula amb ell i la seva esposa en algun dels sopars al restaurant Abadías Las Torres d’Osca que formen part del programa del Congreso de Periodismo Digital que Fernando García organitza a la ciutat aragonesa des de l’any 2000. Forges hi apadrinava el Premio Blasillo de Huesca al ingenio en Internet que el congrés atorga des de 2004, batejat amb el nom d’un dels seus personatges més populars. A més de la insignia que tenim molts congressistes, que veieu a la foto de capçalera, Blasillo té fins i tot un monument en una rotonda de la ciutat. Durant un d’aquells sopars, Forges i un servidor vàrem anar al servei i, mentre pixàvem de costat, ens vàrem fixar en la sabonera que hi havia a la pica, de la marca Moussel. Espontàniament, els dos vàrem començar a cantar “Moussel, Moussel, un producto Legrain, Pariiiiis”, la cançó que il·lustrava els anuncis del sabó a la tele, molt coneguda entre els que tenim certa edat.

Entre els milers de vinyetes que Forges ha publicat en la seva carrera, tothom té la seva preferida. Jo prefereixo oblidar la que va dedicar fa pocs mesos, de manera desconcertant, a l’ull que Roger Español va perdre l’1-O per l’impacte d’una pilota de goma, i em quedo amb aquesta altra que veig cada dia perquè fa anys que la tenim penjada en una paret de casa. Gràcies per tot, mestre.

Forges amadecasa

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.