fbpx

Mobile World Capital Barcelona, Hospital Clínic i AIS Channel presenten el primer quiròfan tecnològic amb teleassistència en el marc de 5GBarcelona

También puedes leer este artículo en: Español

Mobile World Capital Barcelona i l’Hospital Clínic de Barcelona han presentat aquest migdia en el marc de GSMA Mobile World Congress un projecte pilot que permetrà teleassistir operacions quirúrgiques a distància i en temps real mitjançant la tecnologia 5G.

L’acte ha comptat amb la participació de Carlos Grau, director general de MWCapital, Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, i Antonio de Lacy, cirurgià, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona i fundador d’AIS Channel.

El projecte pilot es desenvoluparà a Òptimus, el quiròfan més avançat del món, que s’ubica a l’Hospital Clínic de Barcelona. Es tracta d’un quiròfan integrat, robotitzat i digital que incorpora tecnologies com el big data o la il·luminació intel·ligent. En aquest quiròfan s’està testejant ja avui una solució que registra audiovisualment tot el que passa a la sala, des de tots els angles possibles, i envia en temps real aquesta informació a l’exterior. Aquesta proposta, implementada per AIS Channel, companyia fundada pel mateix doctor de Lacy i dirigida per Rodrigo Menchaca, és la base de la teleassistència, és a dir, de la mentoria o l’assistència a distància. El telementoring real sustentat en tecnologia 5G permetrà que un cirurgià especialista guiï sense estar físicament present i a temps real al cirurgià que estigui operant des del quiròfan.

El 5G, la clau perquè la teleassistència sigui una realitat

El projecte s’ha testejat ja en un entorn real simulat, donat que existeixen limitacions tecnològiques que impedeixen que es desenvolupi totalment. La incorporació de la tecnologia 5G permetrà superar aquestes barreres i reduir la latència existent de 0,27 segons a 0,001 segons, una reducció de temps decisiva en qualsevol intervenció quirúrgica. El 5G permetrà també incrementar la qualitat i la definició de les imatges, punt fonamental perquè els equips mèdics puguin prendre decisions amb la màxima informació disponible.

La primera fase del cas d’ús es centrarà en provar la teleassistència entre el quiròfan de l’Hospital Clínic i altres instal·lacions del mateix hospital. En una segona fase es preveu col·laborar entre diferents hospitals de Barcelona; i en una tercera, entre l’hospital i un vehicle en moviment, és a dir, una ambulància.

La teleassistència serà decisiva per a un sector estratègic com el de la salut perquè ampliarà l’accés al coneixement i a l’especialització mèdica i a llarg termini podria suposar l’accés universal i a distància als millors especialistes del món. Un accés encara més rellevant si tenim en compte que actualment hi ha 143 milions de cirurgies a tot al món que no es realitzen per falta de coneixements en procediments específics segons dades de la revista The Lancet (Alkire, Blake C, et al. “Global Access to Surgical Care: a Modelling Study.” The Lancet Global Health, vol. 3, no. 6, 2015, doi:10.1016/s2214-109x(15)70115-4.).

5GBarcelona, també estratègic pel sector de la salut

El projecte pilot s’emmarca en l’acord de col·laboració subscrit entre Mobile World Capital Barcelona i l’Hospital Clínic de Barcelona per promoure la innovació en el sector salut en el marc del 5G.

L’Hospital Clínic se suma així a 5GBarcelona, iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per convertir la ciutat en un hub digital del 5G de referència europea.

Mobile World Capital Barcelona
Hospital Clínic Barcelona
AIS Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.