fbpx

Semblen criatures

También puedes leer este artículo en: Español

El més important per al futur del país que passarà avui fora del Parlament és la intervenció que Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona, farà a les 16:30 per comunicar formalment la xifra definitiva d’assistents a l’edició 2018 del Mobile World Congress, que haurà tancat portes mitja hora abans.

El meu pronòstic és que estarà entre 115.000 i 120.000 persones, superant en qualsevol cas les 108.000 de 2017. Però us garanteixo que hi ha molta gent creuant els dits perquè la xifra sigui inferior a la de l’any passat i fer-ho servir com a argument en la campanya per sabotejar la continuïtat del Congress a Barcelona que poderosos actors econòmics i polítics de l’estat porten a terme des de fa més d’un any.

Els sectors citats han fet tot el possible per tractar d’espantar membres del consell de la poderosa GSMA amb la situació política a Catalunya, i el rebombori mediàtic que es va donar dilluns a la freda acollida que va rebre Felip VI forma part d’aquesta campanya, que ha tingut episodis com la publicació en un diari econòmic de Madrid d’una informació sobre la suposada preocupació del mencionat consell, dictada al mitjà pel Gobierno espanyol després que els diaris d’aquí es neguéssin a seguir el joc.

Descartat en el seu moment allò que de debò els agradaria, portar el MWC a Madrid (no passarà: les instal·lacions d’Ifema són superiors a les de Montjuïc, però inferiors a les de Gran Via), el lema implícit és des de fa uns mesos el MWC, a qualsevol altre lloc que no sigui Barcelona. D’aquí les informacions més recents sobre una suposada intenció de traslladar el Congress i la capitalitat del móbil a Dubai, que no tenen cap base real.

És veritat que l’emirat àrab es pot permetre des embutxacar -per dir alguna cosa- 10 vegades més del que GSMA ingressa de Barcelona (uns 9 milions anuals) pels drets de la capitalitat, que no inclouen la facturació generada directament pel Congress. També crec que la capitalitat es podria repartir molt millor en el temps -fins i tot obrint el MWC al públic entre divendres i diumenge, quan els professionals ja no hi són- i que hem trigat massa en posar-nos a exercir-la de debò.

Però la GSMA ja té dos MWC complementaris (Shanghai i Los Angeles) i vol que el MWC gros sigui a Europa, i més concretament al sud d’Europa. Per aquest motiu -entre altres- Barcelona va ser triada el 2006 per substituir Cannes i va guanyar la capitalitat el 2011 per sobre de Milà, París i Munich. També, i sobretot, hi ha el rodatge que tota la ciutat, i Fira en particular, han assolit ja en la gestió d’aquest esdeveniment, i que costaria moltíssim replicar a curt termini en un altre lloc. En absència de disturbis greus als carrers i mentre Barcelona segueixi en territori de l’Unió Europea, el Mobile World Congress es quedarà aquí, al menys, fins l’any 2023. És molt significatiu que José María Álvarez Pallete, el president de la totpoderosa Telefónica, declarés públicament avui fa un mes que “no hi ha al món millor lloc que Barcelona per acollir el MWC“.

Malgrat això, alguns dels meus col·legues de Madrid s’han passat la setmana buscant escletxes en aquesta estabilitat, en una exhibició de wishful thinking de manual. Hi ha el que em deia que veia menys gent que altres anys als passadissos i als pavellons -la meva impressió és la contrària- sense tenir en compte que Fira ha millorat el flux dels accessos al recinte. I la que m’assegurava que aquesta edició faltaven “molts” expositors; li vaig demanar que em digués el nom d’un dels suposats absents, vaig treure el telèfon de la butxaca, el vaig buscar a l’excel·lent apli mòbil de GSMA i en menys de 10 segons li vaig dir a quin pavelló exposava, aquest any en un estand més gros que el de l’any passat. Fins i tot hi ha qui arriba a extrems tan ridículs com acusar l’empresa Ericsson de promoure l’independentisme perquè al seu estand regala lanyards (les cintes per penjar-te la credencial del coll) de color groc per substituir les vermelles -patrocinades pel seu gran rival Huawei- que et proporciona l’organització. La realitat és que el groc és el color de la bandera de Suècia, país d’origen d’Ericsson. Són com criatures que només veuen allò que volen veure.

Tornant a la xifra d’assistents d’aquest any, quedar-se al voltant dels 108.000 de 2017 tampoc seria un fracàs: salons generalistes com el MWC ja són a prop del seu sostre de participació a tot el món, mentre esdeveniments més especialitzats com el Smart City Expo i el IoT Solutions World Congress creixen a un ritme més animat. Però aquest matí John Hoffman, el conseller delegat de GSMA, estava molt somrient. I això em fa ser optimista.

Actualitzat a les 16:49 – He estat massa optimista. GSMA ha comunicat més de 107.000 assistents. Ho considera un “èxit enorme” i ha tornat a confirmar el MWC 2019 a Barcelona entre el 25 i el 28 de febrer de l’any que ve. Ens hi veurem, segur. Malgrat el soroll que ja han començat a fer les criatures que us deia.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.