fbpx

La república independent de la realitat augmentada

También puedes leer este artículo en: Español

Fa 30 anys, abans de fundar Wired, l’equivalent als evangelis del món digital, Louis Rossetto i Jane Metcalfe publicaven la revista Electric Word, dedicada a les tecnologies relacionades amb el llenguatge, com els processadors de textos, les aplicacions d’autoedició i la traducció automàtica. Allà vaig llegir una entrevista en què el responsable de documentació tècnica d’un important fabricant d’automoció -crec recordar que era Mercedes Benz- explicava l’ús de pictogrames als manuals d’instrucció dels seus vehicles, especificant que els havia de poder entendre “un camioner libi”.

Aquella frase, que ara seria tan incorrecta políticament, em ve sempre a la memòria quan m’enfronto al muntatge d’un moble d’Ikea i em sento com un operador logístic nord-africà davant el full d’instruccions, intentant relacionar els dibuixets impresos amb les peces físiques que tinc al davant. Per això m’ha cridat l’atenció descobrir el prototip AssembleAR, una aplicació del dissenyador Adam Pickard que proposa aplicar la realitat augmentada (RA) a les instruccions de muntatge d’Ikea. La firma sueca ja ofereix la tecnologia en la seva apli per poder veure com quedaria cada moble a casa abans de decidir si el comprem. En el vídeo de Pickard l’usuari escaneja el codi de barres de l’embalatge i veu a la pantalla, superposades a cada peça, les indicacions precises per muntar-la.

En realitat no estic segur que sigui gaire pràctic aguantar el telèfon amb una mà mentre amb l’altra intentem cargolar la guia d’un calaix, però queda clar que la realitat augmentada és un dels àmbits on veurem més aplicacions durant els pròxims mesos: Google s’afanya a incloure a Android les funcions d’ARCore per no cedir el lideratge a Apple, que se li va avançar introduint la RA en el sistema iOS, pensant sobretot en els videojocs. Empreses com Porsche, Sotheby’s i eBay i organismes com la NASA ja exploren les possibilitats de la RA, que fa servir els mòbils com a finestres al món que complementen les imatges captades per la càmera del telèfon amb dades que hi estan vinculades.

Publicat al diari Ara

20180329

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.