fbpx

Diagnòstics mèdics de butxaca

StockSnap / Pixabay

También puedes leer este artículo en: Español

Fa mesos que cada dia em mesuro la tensió arterial amb un tensiòmetre connectat per Bluetooth a una aplicació del mòbil, calculo el meu nivell d’estrès i em faig una oximetria posant el dit al fotosensor que els Samsung Galaxy tenen al costat de la càmera, i el braçalet comptapasses o rellotge connectat que porto posat en cada moment enregistra contínuament el meu ritme cardíac i les hores que dormo. Amb una mica de disciplina he aconseguit tenir un registre força detallat de les meves constants vitals, fins al punt que crec que si surt alguna anomalia, ho podré detectar i anar a veure el metge. Però també estic convençut de que ell em tornarà a mesurar les constants perquè no es creurà les dades que jo li porti, considerant-les poc més que anecdòtiques i dubtant del calibratge dels meus dispositius.

Quan això passi, li explicaré que a l’Institut de Cardiologia d’Ottawa han comprovat que monitoritzant el flux sanguini al canell dels pacients d’angiografia coronària amb la càmera d’un iPhone 4S -un model que Apple va deixar de vendre fa més de tres anys- i l’aplicació Instant Heart Rate, s’obté més precisió (94%) que fent-ho amb els dispositius mèdics convencionals (84%).

La resolució dels sensors i la potència de càlcul dels aparells que portem a la butxaca és tal que, amb el software adient, tenim escampats pel món milers de milions d’eines de diagnòstic que podrien canviar el panorama sanitari humà. I afegint-hi la connectivitat, les possibilitats es multipliquen: l’any 2012, quatre estudiants de medicina a l’universitat de Melbourne van crear gràcies a una beca de Microsoft l’Stethocloud, un estetoscopi de 20 dòlars que connectat a la presa d’auriculars del telèfon, prediagnosticava pneumonia en pacients de llogarets africans remots amb prou encert per prescriure’ls antibiòtic, enregistrava en alta fidelitat el so de la respiració i l’enviava al servidor d’un hospital als EUA perquè un pneumòleg l’analitzés a fons. Ara els seus creadors gestionen CliniCloud, una plataforma al núvol on els pacients envien al seu metge les lectures dels seus sensors mèdics. Mentrestant, aquí encara he de portar impreses les meves dades perquè em diguin que no són fiables.

Publicat al diari Ara

20180410

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.