fbpx

Així funciona “Ciudadano ejemplar”, l’aplicació mòbil per denunciar els mals espanyols

También puedes leer este artículo en: Español

El govern espanyol s’ha decidit finalment a aplicar la tecnologia per tal de potenciar la fidelitat dels ciutadans a l’estat i detectar els elements conflictius que puguin posar en risc la convivència. Amb la nova aplicació mòbil Ciudadano ejemplar que el Ministeri d’Afers Catalans acaba de presentar, qualsevol ciutadà pot valorar el grau d’espanyolitat dels seus veïns i coneguts, a més de proposar la recompensa o càstig que consideri adient en cada cas. A canvi, l’usuari rep punts d’espanyolitat al seu perfil, on cada mes n’ha d’acumular un mínim de 1.000 si no vol ser sancionat.

L’aplicació, gratuïta i d’instal·lació obligatòria per a tots els espanyols majors d’edat, porta el lema ¡A por ellos! i arrenca geolocalitzant l’usuari, analitzant les seves xarxes socials per identificar els seus familiars i relacions i creuant la informació amb les seves dades bancàries. A continuació, presenta el nom i la fotografia d’una persona coneguda, es convida a qualificar-la de bon o mal ciutadà i a escollir els motius de la valoració entre els més populars en aquella zona. En el primer dels casos, per exemple, es pot triar entre si la persona col·labora amb les FEMS (Forces Especials i Milícies de Seguretat), té penjada la bandera espanyola al balcó, forma part d’un escamot de neteja, canta l’himne nacional, delata professors adoctrinadors, increpa pensionistes sediciosos o taraleja cançons de Loquillo.

En canvi, si s’està denunciant algú com a mal espanyol, Ciudadano ejemplar proposa fer-ho perquè parla català fora de casa, fa servir el color groc, pertany a algun CDR, xiula l’himne espanyol, adoctrina o està adoctrinat, mira TV3 o conserva còpies dels programes de la cadena o bé odia. Tant en un cas com en l’altre existeix una opció Altres per especificar motius no inclosos en les opcions anteriors.

Les funcions interactives de l’aplicació es troben en la pantalla següent, on a sota d’un cursor perquè l’usuari indiqui el grau d’espanyolitat de la persona valorada, pot suggerir la recompensa o càstig que considera més adient. Així, els premis van des d’un cap de setmana a Múrcia fins un dinar amb El President en persona; en el cas de les sancions, es contemplen les administratives, les de tipus econòmic, el judici exprès i la presó preventiva.

Un cop completada cada avaluació, Ciudadano ejemplar ofereix compartir-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #NoNosCallaran; en cas de fer-ho s’obtenen 50 punts adicionals d’espanyolitat.

El funcionament de l’aplicació es pot veure en el vídeo següent, que us ofereixo en primícia:

Impressiona, oi?

Doncs en realitat, l’aplicació Ciudadano ejemplar no existeix, com tampoc el Ministerio de Asuntos Catalanes i les FEMS. Són només alguns dels elements -per ara només ficticis- de Terra Cremada, un relat gràfic distòpic que s’està publicant des del 14 de febrer a Twitter (@TerraCremada), a raó d’una vinyeta diària. S’hi descriu una Catalunya futura on la Generalitat ha estat desmantellada i mana un govern central disposat a espanyolitzar el territori per tots els mitjans possibles, arribant al punt de deportar els residents catalans a altres regions de l’estat i ocupar les seves poblacions d’origen amb persones procedents d’altres llocs, com reclusos portats de presons d’arreu d’Espanya.

El President d’aquest govern espanyol encara fictici s’assembla notablement a Albert Rivera, mentre la ministra d’afers catalans és idèntica a Inés Arrimadas, i altres personatges recorden poderosament a José María Aznar i al rei emèrit Juan Carlos I. No us dono més detalls de la trama; només us diré que continua oberta i que algunes intervencions dels personatges no acaben de funcionar segons el que s’havia previst. Podeu seguir l’acció de Terra Cremada al citat perfil de Twitter o bé a Instagram (@TerraCremada). L’autor del relat, un professional del sector tecnològic que s’amaga sota el pseudònim Pau Pèrrim, m’explica que té previst continuar-lo fins a la tardor.

Òbviament, les funcions de delació ciutadana remeten clarament a la novel·la 1984 de George Orwell (publicada l’any 1949), però l’ús d’una aplicació mòbil és una referència directa a Nosedive, el primer episodi de la sèrie Black Mirror creada per Charlie Brooker (disponible a Netflix). El més inquietant és que, malgrat ser totes obres de ficció, no estem tan lluny de veure plataformes com aquestes en la vida real: després d’uns anys en forma de prova pilot d’abast limitat, a la Xina ja han començat a aplicar un sistema de crèdit social que determina quins viatges pot fer un ciutadà, a quins llocs de treball pot optar i a quines escoles pot inscriure els seus fills, segons la puntuació que l’estat li assigna en funció del seu comportament.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.