fbpx

Sónar+D, dia 3. El món al revés: auriculars que t’escolten

Fake or Real? a The Glass Room

También puedes leer este artículo en: Español

En aquest món abocat a la satisfacció instantània, reconforta que al Sónar+D t’expliquin l’estat del Rellotge dels 10.000 Anys, el sofisticat mecanisme que la fundació Long Now ha instal·lat en una cova artificial sota una muntanya de Texas amb l’objectiu que d’aquí cent segles segueixi marcant correctament l’hora. Pretén ser un símbol del pensament a llarg termini, cada vegada més absent en la nostra societat. En el grup promotor hi ha Brian Eno, un dels sants patrons del Sónar, però qui ho paga amb 42 milions de dòlars és Jeff Bezos, el propietari d’Amazon. No us perdeu el vídeo de l’excavació i la posterior instal·lació:

Una altra sessió del Sónar+D que haurà fet repensar conceptes als assistents és la dedicada a la interpretació de música a l’espai. Tot un repte, ja que els instruments convencionals deixen de funcionar normalment: malgrat el que puguin fer pensar les imatges d’ingravidesa, un pianista hauria de fer molta més força amb els dits perquè no podria comptar amb la gravetat per ajudar-lo a enfonsar cada tecla.

Tornant a la Terra, al Sónar+D hem vist com l’abaratiment dels sensors fomenta la creació de productes innovadors, fins i tot en matèria d’auriculars, que ara van acompanyats de les seves aplicacions mòbils. La dels australians Nuraphone (399 €), de diadema, et fa una mena d’audiometria inicial automàtica que dura uns cinc minuts per ajustar-los a les característiques de la teva audició. En canvi, la dels sud-africans dbTrack (199 €), de botó, mesura en temps real amb uns micròfons incorporats el nivell a què escoltes la música i t’avisa si superes el nivell recomanat per l’OMS. Dues propostes interessants, malgrat que cap d’elles aconsegueix una gran qualitat d’audició, més aviat tot el contrari.

Per a mi, però, l’espai protagonista del Sónar+D 2018 ha estat l’exposició The Glass Room. Amb el suport de Mozilla, el col·lectiu Tactical Tech demostra als visitants fins a quin punt estem cedint el control de la nostra identitat tant en l’espai digital com en el físic. Un dels espais (Fake or Real?) et proposa diversos casos d’invasió de la privadesa i et convida a endevinar si són reals o inventats. És una instal·lació que m’agradaria veure traduïda al català i viatjant per les nostres biblioteques públiques. Mentre això passa, us podeu descarregar de la seva web un pla de desintoxicació digital en vuit dies.

Publicat al diari Ara

20180617

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.