fbpx

#DeleteFacebook

También puedes leer este artículo en: Español

Si les xarxes socials fossin països, Facebook seria el més poblat del món: els seus 2.000 milions d’usuaris ja superen la suma dels habitants de Xina, EUA i Brasil. I al seu emperador Mark Zuckerberg se li està escapant el govern de les mans. No passa setmana sense que es doni a conèixer alguna malifeta de l’empresa, generalment relacionada amb vulneracions de la privadesa dels internautes.

Quan encara tenim fresc l’escàndol de la filtració de dades personals mitjançant Cambridge Analytica, que suposadament va contribuir a l’elecció de Donald Trump com a president dels EUA propagant informació ultrasegmentada, en alguns casos verídica i en d’altres falsa, Facebook acaba de comunicar que un forat de seguretat d’una de les seves aplicacions va posar al descobert les credencials d’al menys 50 milions d’usuaris, i algunes fonts calculen que hi podria haver 40 milions d’afectats més. L’empresa s’ha afanyat a reconèixer l’incident, ni que sigui per evitar la multa de més de 1.400 milions d’euros (el 4% de la facturació mundial) que la Comissió Europea podria haver-li imposat en cas de no informar-ne, en virtut del nou Reglament General de Protecció de Dades. Per altra banda, uns investigadors de la universitat Northwestern han comprovat fa poc que Facebook posa a l’abast dels anunciants fins i tot els números de telèfon que els usuaris li proporcionen, no com a informació personal de contacte, sinó precisament com a mecanisme per protegir els seus perfils contra intents de suplantació.

La voracitat de la plataforma en la captura de dades personals ha estat sempre extrema. Ja ho explicava Antonio García Martínez, un dels creadors del sistema original de publicitat de la xarxa social, en el seu llibre Chaos Monkeys de 2016. Però darrerament s’ha disparat, i hi ha qui ha decidit que no hi vol tenir res a veure. Així, en menys de dos anys han deixat Facebook els fundadors de tres filials del gegant: Palmer Luckey (Oculus, dedicada a la realitat virtual), Jan Koum i Brian Acton (WhatsApp) i la setmana passada Kevin Systrom i Mike Krieger (Instagram). Tots ells, d’una manera o altra, s’han declarat incapaços de resistir la pressió de Zuckerberg i el seu equip per rendibilitzar el trànsit d’usuaris mitjançant l’explotació de les dades d’aquests.

El cas d’Acton és probablement el més significatiu: no només va marxar sense esperar que arribés el venciment d’un paquet de 850 milions de dòlars en accions que li corresponien, sinó que ha dedicat una part de la seva fortuna personal a finançar Signal, una aplicació de xat rival de WhatsApp que té la privadesa per bandera.

Per si això fos poc, l’ús que molts internautes fan de la plataforma ha acabat convertint-la en un entorn indesitjable. Aquests dies, directius de Facebook són de gira pel sud-est asiàtic fent veure que tracten amb els governs de diversos països la manera de limitar la difusió de missatges d’odi que en gran mesura han provocat la violència contra els musulmans a Birmània (els Roghinya) i a Sri Lanka, o el discurs de la por que el president filipí Rodrigo Duterte ha propagat per aconseguir suport popular en la seva guerra contra el tràfic de drogues.

A la vista de tot plegat, si encara sou usuaris de Facebook, no em digueu que no us entren ganes de seguir el consell que Acton va incloure, en forma d’etiqueta, en el seu primer tuit després de marxar de l’empresa de Zuckerberg: #DeleteFacebook.

Publicat al diari Ara.

20181003

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.