fbpx

El negoci de l’Hisenda espanyola a Catalunya amb la loteria de Nadal: 328 milions d’euros

Aquest matí de dissabte, gran part de la població ha estat pendent del sorteig de Nadal de la Loteria Nacional espanyola, organitzada per la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), adscrita al Ministerio de Hacienda.  He fet l’exercici de calcular els ingressos que l’hisenda estatal ha obtingut avui a Catalunya, a partir de les dades següents:

  • La venda total de bitllets a Catalunya ha sumat 363.622.840 euros [font]
  • Els premis del sorteig que han caigut a Catalunya sumen un total aproximat de 25,1 milions d’euros [font]
  • La SELAE abona al canal de venda -les administracions de loteria- una comissió del 4% sobre les vendes de bitllets i un 2,5% sobre la liquidació de premis [font]. Suposarem que totes aquestes comissions es queden en administracions catalanes, perquè igual que hi ha catalans que compren els seus bitllets fora del territori català, també hi ha no catalans que els venen a comprar aquí.

Per tant, el benefici net que la SELAE -i per tant, l’Hisenda espanyola- obté de la venda de bitllets de loteria de Nadal a Catalunya suma 323.325.926 euros.

Però aquests ingressos no són els únics. Cal afegir-hi el 20% del premi que Hisenda reté als guanyadors en concepte de IRPF [font], i que en aquesta ocasió suma fins a 5,02 milions d’euros. Val a dir que la xifra no és exacta: per una banda, els premis inferiors a 10.000 euros estan exempts de retenció; però per l’altra, la liquidació definitiva de cada guanyador a Hisenda pot ser superior -o inferior- segons els seus ingressos totals de l’any.

Considerant-ho tot plegat, es pot dir que l’Hisenda espanyola ha ingressat avui a Catalunya més de 328,3 milions d’euros gràcies a la loteria de Nadal. Sense entrar al fons de si les administracions públiques han d’afavorir els jocs d’atzar -la Generalitat de Catalunya també té La Grossa de Nadal-, i al mateix temps que proliferen els locals d’apostes esportives i es dispara el joc per internet, es pot concloure que l’afició dels catalans a jugar a la loteria (ja ho sabeu, “l’impost per a la gent que no sap estadística”) és un bon negoci per a l’estat espanyol.

En el quadre següent teniu les xifres exactes i els càlculs corresponents.

 

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.