fbpx

Facebook ja porta 15 anys fent negoci amb nosaltres. Els videojocs per Xbox Live funcionaran sense Xbox.

facebook

Avui Facebook està d’aniversari.

Avui fa 15 anys que Mark Zuckerberg va posar en marxa des de la seva residència de l’universitat de Harvard una xarxa social per veure si lligava una mica. Allò no sé si ho va aconseguir, però fer-se multimilionari, sí.
Actualment Facebook té 2.300 milions d’usuaris que s’hi connecten al menys una vegada al mes. D’aquests, 1.500 milions hi entren cada dia. I si hi afegim els els usuaris d’Instagram i WhatsApp, la família suma més de 2.700 milions d’internautes al mes.
Tot i això, les xifres que interessen més Zuckerberg no són aquestes, sinó els set milions d’anunciants que contracten publicitat a les seves plataformes. Només el trimestre passat van generar gairebé 15.000 milions d’euros de facturació.
El més interessant és que com pitjor ens cau Facebook, més negoci fa amb nosaltres. Centrant-nos en Europa, Facebook té ara 381 milions d’usuaris, que són només un 3% més que l’any passat. Però cadascun d’aquests usuaris europeus li va generar durant l’any passat 32 euros, que són el 35% més que al 2017.

Això és el que guanya Facebook a l’any amb mi? Exactament: 32 euros a l’any. A canvi de privilegis com saber amb qui es va casar la teva núvia de l’institut, llegir notícies falses i que et rastregin tota la teva activitat digital. Els usuaris de Facebook són cada any més rendibles per a l’empresa. I pensa que als Estats Units encara ho són més: allà Facebook ingressa el triple que aquí per cada usuari. Esclar que els EUA són el mercat publicitari més gran del món, molt per sobre dels dos següents, que són la Xina i el Japó.

Aviat no caldrà cap videoconsola Xbox per jugar als videojocs de Xbox.

No, perquè Microsoft ha anunciat que els jocs en línia de la seva plataforma Xbox Live també funcionaran als mòbils amb Android, als iPhones i a les consoles Switch de Nintendo, a banda de fer-ho als ordinadors amb Windows i, es clar, a les videoconsoles Xbox.
De fet no és del tot novetat, perquè els videojocs de la mateixa Microsoft, com el Minecraft, ja funcionen en dispositius d’altres marques. El que sí és nou és que aquest funcionamwnt multiplataforma s’estendrà als títols de desenvolupadors independents.
Microsoft continua així amb la seva política de posar els seus productes i serveis als aparells de terceres marques. Per això les aplicacions d’Office i els serveis al núvol no funcionen nomes amb Windows, sinó també en ordinadors Mac i en mòbils i tauletes Android i Apple.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.