fbpx

L’efecte Netflix sobre la televisió en obert. Un mòbil completa una simfonia inacabada.

Simfonia_en_Si_Menor_D.75-franz_Shubert-huawei_mate_20-smartphones9

Els espectadors es passen de la televisió en obert a les plataformes de streaming.En aquest cas, parlem dels espectadors britànics. Sabeu que allà les llars paguen un cànon per poder rebre televisió i ràdio per antena, que és de 170 euros l’any si el televisor és en color o de 58 euros si és en blanc i negre.
El cas és que l’any passat es van donar de baixa d’aquest cànon 2.300 llars cada dia, fins a un total de 860.000 llars, un 8% més de baixes que l’any anterior. Es considera que la majoria d’aquestes llars han deixat de mirar la tele convencional i només consumeixen contingut per internet, i per això ho anomenen l’efecte Netflix.
Encara hi ha més de 25 milions de llars britàniques que paguen el cànon, però la tendència és significativa, perquè amb aquests ingressos es paga el 75% del pressupost de la BBC, el servei públic de ràdio i televisió.
El cas del Regne Unit no és extrapolable aquí, perquè nosaltres no paguem cap cànon per veure la tele en obert. Però una de cada tres llars de l’estat ja té contractat un servei de televisió de pagament, amb Movistar a 2,2 milions d’abonats i Netflix a dos milions més. És un factor que cal tenir en compte en qualsevol debat sobre els futurs models de finançament dels mitjans de comunicació públics.

Gairebé 200 anys després, la Simfonia Inacabada de Schubert ja té final, gràcies a la intel·ligència artificial. El compositor austriac Franz Schubert, que va morir l’any 1828, va deixar per acabar la Simfonia en Si Menor D.759, de la que només es coneixen els dos primers moviments. No està clar si la partitura de la resta es va perdre o és que Schubert mai va arribar a composar-la. Però el cas és que els CD d’aquesta Simfonia Inacabada acostumen a contenir també altres peces, perquè fins ara només durava 25 minuts.
I dic fins ara, perquè des d’aquesta setmana l’obra ja té final, gràcies a un telèfon mòbil Huawei. L’empresa xinesa ha analitzat amb intel·ligència artificial tota l’obra coneguda de Schubert, i amb aquesta informació el telèfon Mate 20 ha generat els dos moviments que faltaven, que una orquestra va interpretar dimarts a Londres per primera vegada. Val a dir que tot plegat té una mica de trampa, perquè el telèfon ha composat la melodia, però l’orquestració l’ha posat el compositor Lucas Cantor. A la web de Huawei podeu descarregar l’enregistrament d’aquest concert per decidir si els robots compositors us fan el pes.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.