fbpx

Recursos per seguir el #JudiciProcés minut a minut

Aquest dimarts 12 comença al Tribunal Supremo de Madrid la vista oral de la causa especial número 2097/2017, on 12 encausats (nou membres del Govern de la Generalitat, la presidenta del Parlament de Catalunya i els presidents de les dues grans entitats ciutadanes sobiranistes) afronten acusacions per delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, desobediència i organització criminal, pel referèndum d’independència de l’1-O i la concentració del 20 de setembre davant del Departament d’Economia. Després d’haver passat més d’un any en presó preventiva, ara entre tots s’hi juguen més de 200 anys de presó.

L’atenció pública estarà centrada en l’anomenat Judici del Procés durant setmanes, i la majoria dels mitjans de comunicació catalans han desplegat dispositius informatius especials. A continuació he recollit les adreces d’accés directe a aquests especials, amb ènfasi en els més adients per al seguiment des de dispositius mòbils preferència per als que permetin subscriure-s’hi i no obliguin a consultar-los manualment. La llista està en construcció; si teniu més suggeriments, me’ls podeu fer arribar als comentaris del peu o bé al meu perfil de Twitter @albertcuesta.

Especials informatius

Diversos mitjans agrupen en forma d’apartats monogràfics les seves informacions i opinions sobre el judici.

Seguiments minut a minut

Tant els mitjans citats com d’altres que no han creat espais monogràfics fan -si més no els primers dies- desplegaments del tipus minut a minut, a l’estil dels partits de futbol.

Àudio

De moment, només Catalunya Ràdio -l’emissora pública catalana- ha creat un podcast temàtic específic que oferirà els àudios més destacats del dia. Us hi podeu subscriure via RSS | iTunes | iVoox | Spotify

Altres mitjans, com el diari Ara i Nació Digital, han anunciat que oferiran cròniques i opinions dels seus columnistes en format audible, però no les distribuiran mitjançant podcast, sinó que caldrà anar a escoltar-les a les webs corresponents (vegeu les adreces respectives en l’apartat anterior).

Una excepció: és previsible que Antoni Bassas dediqui al Judici bona part dels episodis del seu podcast habitual a l’Ara, disponible a iTunes | iVoox

Catalunya Informació, el canal de notícies de la ràdio pública catalana, dedicarà al judici bona part de la seva programació. Podeu escoltar l’emissió en directe a http://www.catalunyainformacio.cat/directe.

Vídeo

A la majoria dels especials informatius podreu seguir les sessions de la vista amb vídeo en directe. En tots els casos, l’origen serà el senyal institucional que proporcionarà el Consejo General del Poder Judicial a http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Causa-especial-20907-2017/Retransmision-en-directo/. El realitzador d’aquest senyal institucional serà una de les persones amb més capacitat d’influir sobre l’opinió pública estatal.

El canal 324 de notícies de la TV pública catalana dedicarà al judici bona part de la seva programació. Podeu veure l’emissió en directe a http://www.324.cat/directe.

Canals de xat

Les plataformes de missatgeria instantània són especialment indicades per mantenir-se al dia de les incidències del judici. Tanmateix, només els mitjans publics catalans han previst un canal específic de WhatsApp, que cada dia oferirà dos missatges: un al matí amb les claus del dia i un altre al vespre amb els titulars de la jornada. Us hi podeu subscriure a https://www.324.cat/judiciwhatsapp.

Actualització: El canal de WhatsApp de la CCMA ha assolit la seva capacitat màxima i ja no admet més subscripcions. Com a alternativa es proposa el canal de Telegram a http://t.me/canal324, que enviarà els mateixos dos missatges de resum que el de WhatsApp.

Nació Digital (https://t.co/P85zKSSDTz) i El Nacional (http://t.me/Elnacionalcat) tenen canals propis a Telegram, però en principi no estàn limitats a les informacions sobre el judici.

Finalment, les entitats sobiranistes disposen dels seus canals propis: Òmnium Cultural a WhatsApp | Assemblea Nacional Catalana a Telegram.

Twitter

He creat una llista Twitter que agrupa els perfils dels dotze encausats, els seus advocats que tenen presència a la xarxa i el representant de l’acusació particular. Els membres del tribunal, la fiscalia de l’estat i l’advocacia de l’estat no són a Twitter. Tampoc no hi és el Tribunal Supremo, però sí he afegit el perfil del Consejo General del Poder Judicial espanyol. Us podeu subscriure aquí a la llista: https://twitter.com/albertcuesta/lists/participants-judici

Els mitjans tendeixen a proposar etiquetes (hashtags) propis per tal de capturar la seva audiència. És el cas de #JudiciTV3CatRadio. Tanmateix, també estan agafant força etiquetes genèriques com #JudiciProces i #Judici1O. En tots els casos, el valor informatiu acaba sent escàs, perquè s’hi barregen les aportacions dels mitjans i el soroll generat per la pròpia audiència.

No em consta que cap mitjà hagi obert perfil específic a Twitter per informar sobre el judici. El més semblant seria @ElJudici, que difón les informacions de la campanya Judici a la democràcia promoguda per Òmnium Cultural, que té el seu president Jordi Cuixart entre els 12 encausats.

Registre de canvis

12 febrer 2019 (9:30). Afegits el seguiment en directe d’elPeriodico, la llista Twitter de participants en el judici i diverses etiquetes de Twitter.
12 febrer 2019 (10:05). Afegits els seguiments minut a minut de diversos mitjans, agrupats en un apartat separat dels especials monogràfics. També enllaços a les emissions en directe del canal 324 i de Catalunya Informació.
12 febrer 2019 (11:05). Afegits el monogràfic i el seguiment minut a minut d’El Punt Avui. Corregit l’enllaç al directe del canal 324 (portava al directe de Vilaweb).
12 febrer 2019 (11:20). Afegit el seguiment minut a minut de RAC1.
12 febrer 2019 (12:10). Afegit el seguiment minut a minut de Crónica Global.
12 febrer 2019 (15:00). Corregits el càrrec de la MHP Carme Forcadell i l’enllaç al seguiment minut a minut de La Vanguardia.
15 febrer 2019 (20:45). Afegits el monogràfic d’El Nacional i el canal Telegram de la CCMA. Canviada la imatge de capçalera per una fotografia dels processats a la sala.
22 febrer 2019 (12:00). Afegides les versions en anglès i espanyol del monogràfic de la CCMA.

Imatge de capçalera: agència Efe.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

2 Responses

  1. ANNA LLAGOSTERA says:

    Aquest matí a Rac1 deien que tindran al web en streaming totes les declaracions. I al web de 8TV també.
    A més a Rac1 deien que també hi haurà minut a minut al web i programes dedicats tots els dies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.