fbpx

L’aplicació del govern saudita per rastrejar les dones i aturar-les si proven de sortir del país.

Absher-arabia_saudita

Tecnologia per controlar les dones. Però abans, dues incidències tècniques d’aquesta primer jornada del judici del procés.

Sí, només un apunt per recordar que la web del Consejo General del Poder Judicial que ofereix el vídeo institucional de la vista ha deixat de funcionar als pocs minuts de començar la sessió. Fonts oficials asseguren que ha estat culpa d’un atac de saturació, però també es sospita que més aviat no havien calculat bé la demanda i els servidors s’han desbordat. En tot cas, abans d’una hora ja tornava a funcionar.
Una altra incidència temporal: a l’hora de dinar, molts usuaris de Twitter han vist caure en picat les interaccions rebudes pels seus tuits del matí. Com que molts eren de contingut polític, de seguida s’han disparat les teories de la conspiració sobre possible censura, però al cap d’un parell d’hores havia tornat la normalitat. L’empresa no ha volgut donar cap explicació.

Anem ara al que explicaves de l’aplicació per controlar les dones al l’Aràbia Saudita.

Es diu Absher, i és la plataforma de tràmits electrònics del govern saudita, on els ciutadans poden pagar multes de transit, inscriure un nadó al registre civil o renovar el permís de conduir. Però si són homes, també poden especificar en quines dates i per quin punt de frontera poden sortir del país les dones que tenen al seu càrrec, fins i tot amb la possibilitat de rebre al mòbil un missatge de text cada vegada que ensenyen el passaport per si volen revocar-los el permís.
Amnistia Internacional i Human Rights Watch han criticat Google i Apple per tenir l’aplicació mòbil d’Absher a les seves respectives botigues d’aplicacions, però el cas és que segons la llei d’Aràbia Saudita, cada dona té assignat un “guardià” que pot limitar la seva llibertat de moviments, o sigui que és poc probable que Google i Apple facin gran cosa al respecte. Malauradament, la mateixa tecnologia que està canviant la vida de moltes dones també serveix per controlar-les més de prop. Per pensar-hi.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.