fbpx

Ampolles de vi català intel·ligents. Les trampes de Google per esquivar els bloquejadors d’anuncis.

eurecat-etiquetes_intel·ligents

A més de bo, ara el vi català també és intel·ligent?

El Mobile World Congress d’aquest any anirà sobretot de 5G i d’objectes connectats. I entre aquests objectes hi haurà algunes ampolles de vi del celler Ramon Roqueta del Bages, que porten una etiqueta intel·ligent que permet verificar el contingut de l’ampolla sense destapar-la, només acostant-hi un telèfon mòbil o un lector per proximitat a la cadena de producció o al magatzem.
L’etiqueta inclou un sensor de temperatura i un d’òptic que comprova el color del vi. Ha estat creada per l’unitat d’impressió funcional del centre tecnològic Eurecat i impresa per la firma catalana Germark amb tècniques industrials de serigrafia, de manera que no conté bateria, materials plàstics ni metalls. Fins i tot pot contenir memòria per emmagatzemar dades, com podria ser un número de sèrie que identifiqui l’ampolla des que surt del celler per tal d’oferir traçabilitat del producte.
Sembla que als redactors d’etiquetes de vi, que són tot un gènere literari, els ha sortit competència tecnològica i des d’ara s’hauran de repartir l’espai amb les dades.

Enxampen un altre gegant digital fent trampes: ara ha estat Google.

Segur que molts dels oients del CV naveguen per la web amb algun complement per al navegador que bloqueja els anuncis de les pàgines que visiten, per a desesperació dels mitjans que depenen dels ingressos per publicitat.
Google havia previst incloure aquesta funció de bloqueig d’anuncis a la pròxima versió del seu navegador Chrome, el més utilitzat del món. Fins ara es podien afegir bloquejadors externs, però Google pretenia desactivar-los tots amb l’excusa que frenarien el rendiment del programa i farien que les pàgines es carreguessin més lentes. El cas és que els creadors d’un d’aquests bloquejadors d’anuncis que semblaven abocats a la desaparició ha fet proves demostrant que de frenar el rendiment del navegador, res de res, i Google ha hagut de fer marxa enrere amb les seves intencions.

De tota manera, als usuaris tant els faria que el bloquejador d’anuncis fos extern o el de Google, no?

No del tot. Pensa que Google és bàsicament una agència de publicitat digital, i res hauria impedit que el nou bloquejador de Chrome deixés passar precisament els anuncis que decidís Google i no l’usuari. Sort que han rectificat, perquè se’ls havia vist el llautó.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.