fbpx

La Generalitat ja fa proves de vot electrònic. I Twitter sí que admet anuncis en català.

vot_electronic

El vot electrònic s’ha estrenat avui a Catalunya

Avui hi ha hagut eleccions sindicals a la Generalitat. I una petita part dels 27.000 funcionaris amb dret a vot han pogut participar en una prova de vot electrònic impulsada pel Departament de Polítiques Digitals. En una de les meses amb 249 electors assignats, a més de votar a la manera tradicional ficant la papereta en una urna, també es podia votar digitalment fent servir un ordinador, una tauleta o fins i tot el telèfon mòbil personal de cada funcionari, que prèviament s’havia preinscrit i havia rebut unes claus per accedir a l’aplicació de votació, aportada per l’empresa Scytl.

L’escrutini d’aquesta urna virtual no es farà públic perquè el que val encara és el de la mesa física, però el conseller Jordi Puigneró ha valorat molt positivament l’experiència perquè confirma la privadesa, la seguretat i la integritat del vot, amb avantatges com la rapidesa de l’escrutini, la possibilitat de votar a distància (estranger, mobilitat reduida) i el menor cost. S’estima que la Generalitat hauria estalviat avui un milió i mig d’euros si la votació hagués estat totalment digital.

I per què no s’ha fet així?

Es veu que per reticències d’alguns dels sindicats. Però el camí cap al vot electrònic ja està obert. Aquest cap de setmana el 43% de la població d’Estònia va votar electrònicament. I a casa nostra ben aviat les eleccions a les Cambres de Comerç ja es faran amb vot electrònic.

Polèmica a Twitter per no poder anunciar-se en català a Twitter.

Fa anys que periòdicament surt algú queixant-se de que ha volgut anunciar-se a Twitter, però no li han admès el tuit promocionat perquè estava escrit en català. Avui circula per la xarxa un d’aquests casos, i molts usuaris han acusat l’empresa de discriminar el nostre idioma.

En realitat no és exactament així. És veritat que si tu, jo o la majoria de les empreses volem contractar una campanya de tuits promocionats, aquests no podran estar escrits en català perquè no és un dels 20 idiomes que contempla el sistema d’autoservei de Twitter. En canvi, sí que es poden promocionar tuits en català si la campanya es contracta directament a Twitter, cosa que només poden fer els clients molt grans, o bé mitjançant una de les agències de marketing digital autoritzades per Twitter.

El que encara no es pot fer, i això sí que ho trobo greu, és segmentar les campanyes de manera que només vegin els anuncis els usuaris catalanoparlants, com sí que és possible a Facebook. Per aconseguir que Twitter contempli el català com a idioma de ple dret, caldrà que augmenti la quantitat d’usuaris que Twitter veu com a catalanoparlants, que no són els que veuen l’aplicació en català al seu dispositiu, sinó només els que tenen configurat el català com a idioma del seu perfil. Jo calculo que aquests som només un quart de milió, molt per sota de qualsevol dels 20 idiomes que Twitter sí contempla.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.