fbpx

La Generalitat ja fa proves de vot electrònic.

vot_electrònic-generaliitat_de_catalunya

El vot electrònic es va estrenar ahir a Catalunya

Ahir hi ha hagut eleccions sindicals a la Generalitat. I una petita part dels 27.000 funcionaris amb dret a vot van poder pogut participar en una prova de vot electrònic impulsada pel Departament de Polítiques Digitals. En una de les meses amb 249 electors assignats, a més de votar a la manera tradicional ficant la papereta en una urna, també es podia votar digitalment fent servir un ordinador, una tauleta o fins i tot el telèfon mòbil personal de cada funcionari, que prèviament s’havia preinscrit i havia rebut unes claus per accedir a l’aplicació de votació, aportada per l’empresa Scytl.

L’escrutini d’aquesta urna virtual no es farà públic perquè el que val encara és el de la mesa física, però el conseller Jordi Puigneró ha valorat molt positivament l’experiència perquè confirma la privadesa, la seguretat i la integritat del vot, amb avantatges com la rapidesa de l’escrutini, la possibilitat de votar a distància (estranger, mobilitat reduida) i el menor cost. S’estima que la Generalitat hauria estalviat avui un milió i mig d’euros si la votació hagués estat totalment digital.

El procés de vot electrònic reprodueix totes les fases del tradicional. A més de rebre les claus de votació que seria la targeta censal, i de poder rebre un comprovant de votació, per obrir l’urna virtual i portar a terme el recompte cal que hi hagi presents físicament cinc persones amb les seves credencials digitals.

I per què no es va fer tota la votació així?

Es veu que per reticències d’alguns dels sindicats. Però el camí cap al vot electrònic ja està obert. Aquest cap de setmana el 43% de la població d’Estònia va votar electrònicament. I a casa nostra ben aviat les eleccions a les Cambres de Comerç ja es faran amb vot electrònic.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.