fbpx

La web bufa 30 espelmes en plens esforços per combatre la difusió de notícies falses.

Tim_Berners-Lee-30_aniversari_de_la_web-Web-www

Avui fa trenta anys que es va publicar la primera pàgina web de la història.

Ho va fer el científic anglès Tim Berners-Lee en un servidor instal·lat en un ordinador NeXT del seu despatx al CERN de Ginebra. El contingut feia referència precisament al funcionament d’un protocol que havia inventat per difondre informació mitjançant hiperenllaços.
Tres dècades més tard, la influència social, cultural i econòmica d’aquell ’invent ha quedat més que clara. Només deixa’m recordar que el seu creador porta 10 anys avisant que ell va crear un sistema per disseminar coneixement, no perquè monstres digitals com Google, Facebook i Amazon i governs de tot el món capturin i segrestin la informació dels ciutadans amb objectius molt diferents, des de l’ús comercial fins a la vigilància política. Per això el mateix Berners-Lee promou Solid, una arquitectura descentralitzada de la informacio que gfa servir els mateixos protocols tècnics que ña web actual però separa les aplicacions de les dades perquè cada usuari pugui custodiar les seves i cedir-les només a qui ell vulgui.

I una de les conseqüències de l’us masiu de la web són les notícies falses. Avui s’han presentat dues iniciatives que diuen voler combatre-les.

Si. Per una banda, Facebook ha fitxat les empreses periodístiques espanyoles Newtral d’Ana Pastor i Maldita.es, responsable de Maldito Bulo, perquè l’ajudin a detectar notícies falses i poder marcar-les per penalitzar la seva propagació.
Per altra el govern espanyol aprovarà al proxim consell de ministres crear un grup per vigilar i evitar la difusió de noticies falses. Ho ha avançat avui el ministre d’Exteriors Josep Borrell.

Però sóc escèptic sobre els resultats… Començant pel final, els esdeveniments dels últims mesos a Catalunya i el tractament informatiu que se n’ha fet a la resta de l’estat no convida a la confiança en el que pugui dir o fer el govern espanyol en matèria d’informació veraç.
I respecte als nous aliats de Facebook, no dubto de la capacitat de Newtral i Maldita per verificar noticies, però vull recordar que fa temps Facebook ja va anunciar una aliança similar amb Snopes, la web pionera de desmentiment de rumors, i al cap d’uns mesos la seva directora deia que ho deixaven estar perquè Facebook no feia cap cas dels seus avisos.

Francament, el problema de les noticies falses no el resoldran els governs ni Facebook, aquesta batalla la tenim perduda. Només podem encomanar-nos a educar ciutadans capaços de fer una lectura crítica dels mitjans de comunicació.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.