fbpx

Un xip que capta de l’aire l’energia que necessita per funcionar. Ja sabem quant costaran les tarifes de telefonia 5G.

wiliot

El concepte de viure de l’aire aplicat a la tecnologia

Qualsevol component electrònic necessita energia per funcionar. Fins ara la treuen directament dels endolls o bé d’una bateria com les que alimenten, per exemple, els nostres mòbils. Ara bé, l’empresa israeliana Wiliot acaba de presentar el primer xip del món que funciona sense bateria, perquè capta de l’aire l’energia que necessita per funcionar.

És un xip de la mida d’un segell de correus i el gruix d’un full de paper que serveix per detectar el pes i la temperatura d’un objecte i enviar aquestes dades per Bluetooth a distàncies de fins a tres metres.

El nou xip i d’altres semblants que puguin venir trobarà la seva utilitat a la internet de les coses, on es preveu que hi hagi milers de milions d’objectes connectats, des de peces de roba intel·ligents fins a envasos d’aliments, que no poden dependre de que hi hagi una bateria que algú hauria de carregar durant tota la seva vida útil.

En aquest sentit, el nou xip de Wiliot és tota una troballa. El que potser no agradarà tant als oients és saber d’on treu l’energia: la capta de les ones de ràdio que hi ha a l’ambient, siguin de xarxes wifi, altres aparells Bluetooth o senyals de telefonia mòbil. És la confirmació de que vivim envoltats de radiacions. I ja que és així, està bé que algú hagi trobat la manera d’aprofitar-les.

La telefonia 5G va ser l’estrella del Mobile World Congress. Ara ja sabem quant costarà gaudir-ne.

Efectivament. Un dels dubtes que sorgeixen cada vegada que neix una tecnologia nova és saber quant costarà als consumidors que la vulguin. Nosaltres encara trigarem ben bé un any a poder contractar serveis de 5G aquí, però als Estats Units l’operadora Verizon ha fet pùbliques avui les seves seves primeres tarifes per a telèfons 5G.

La modalitat mes barata costarà 85 dòlars al mes, amb diverses limitacions d’ús. Per 95 dòlars mensuals tens fins a 22 gigabytes de dades, i amb 105 dòlars la franquicia mensual de consum s’amplia fins als 75 gigabytes. En resum, disposar de 5G representa pagar cada mes uns 10 dòlars més que amb les tarifes de 4G equivalents.

Inicialmentr el servei s’oferirà només a dues ciutats: Chicago i Minneapolis. I tot i que la 5G no és precisament una xarxa per a telèfons, Verizon vendrà un telèfon Motorola compatible, el Moto Z3, amb una carcassa accessòria que el transforma en 5G. Més endavant s’espera que hi afegeixin altres aparells com el Samaung Galaxy S10 5G i el LG V50.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.