fbpx

Les xarxes no donen l’abast a retirar còpies de la massacre de Nova Zelanda.

L’assassinat de 49 persones en dues mesquites de Nova Zelanda a mans d’uns terroristes ja et glaça la sang pel fet mateix, però la sensació s’agreuja encara més quan descobreixes que la massacre estava dissenyada per propagar-se pel món a la velocitat d’internet. Amb una càmera al cap connectada al telèfon mòbil, un dels assassins va retransmetre la seva acció en directe durant disset minuts aprofitant el servei de streaming de vídeo de Facebook.

A més d’arribar als simpatitzants prèviament avisats que ho veien en temps real, les terribles imatges han circulat com la pólvora per les xarxes, reenviades i repiulades per internautes que potser no eren conscients d’estar col·laborant amb els assassins fent exactament el que ells volien: ampliar la difusió de l’horror, multiplicada pels algoritmes que fan encara més visible allò que els usuaris miren. Les plataformes digitals com Facebook, Twitter i YouTube no donen abast a retirar còpies del vídeo. Tan aviat n’esborren una en surten de noves, moltes d’elles amb l’objectiu repugnant d’aconseguir trànsit i clics amb la mort com a esquer.

Acabem d’entrar en una era nova on els filtres habituals de les autoritats i els mitjans de comunicació responsables ja no seran suficients per evitar el terror i l’efecte imitació que els terroristes persegueixen sempre. I on hem de tornar a recordar, també a les firmes de tecnologia, que el fet que alguna cosa sigui possible tècnicament no implica que fer-la sigui lícit o ètic.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.