fbpx

Els cotxes connectats europeus no podran circular per la resta del món

mobilitat_conectada

Les carreteres europees del futur seran diferents de les americanes i les xineses.

I això afectarà l’arribada de la 5G a les zones rurals d’Europa. La Comissió Europea ha decidit que els cotxes connectats es comunicaran entre ells i amb les carreteres fent servir tecnologia wifi, com reclamaven els grups Volkswagen i PSA i les operadores europees d’autopistes. Sobre el paper això té l’avantatge que es podran fer servir freqüències lliures, sense que intervinguin les operadores de telefonia.

En canvi, als Estats Units i a la Xina han decidit que els cotxes connectats es comunicaran per les xarxes de mòbil, que en el futur seran 5G. Òbviament, aquest sistema té el suport de les operadores i els seus proveidors Huawei, Ericsson i Nokia, però també de grups d’automoció com BMW i Mercedes.

Les conseqüències d’aquesta decisió europea son moltes. Al sector de l’automòbil, vol dir que els futurs cotxes europeus no podran circular per les carreteres americanes i xineses, o que els fabricants hauran d’incloure les dues tecnologies i s’encariran. Però els efectes van més enllà: els cotxes connectats són una de les aplicacions principals amb que les telefòniques pretenen fer rendibles els desplegaments de xarxes 5G, sobretot en zones rurals aprofitant que hi passen carreteres. Si a Europa no disposen d’aquest mercat, potser es repensen això de la 5G. De moment, la GSMA ha demanat al Consell Europeu i el Parlament Europeu que no ratifiquin la decisió de la Comissió.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.