fbpx

La Comissió Europea multa Google amb 1.500 milions d’euros

google

Nova multa de la Comissió Europea a Google, ara per pràctiques abusives en publicitat digital.

La Comissió ha sancionat Google amb 1.500 milions d’euros per abús de posició dominant en el mercat de publicitat digital. En concret, li retreuen a l’empresa que als contractes amb les webs de tercers que fan servir el seu cercador hi ha clàusules que obliguen aquestes webs a reservar als anuncis de Google les millors posicions publicitàries de la pàgina en detriment dels seus competidors, i a demanar permís a Google sobre l’aspecte que han de tenir els anuncis d’aquests competidors. Segons la Comissió, Google controla més del 75% del mercat europeu d’anuncis de cercadors.

La multa d’avui és la tercera que la Comissió Europea imposa a Google. Al juny de 2017 li van caure 2.400 milions per donar prioritat als seus resultats en webs de comparació de preus, i al juliol de 208 van ser 4.300 milions per imposar el seu navegador web i el seu cercador als mòbils amb sistema Android. Precisament en relació amb aquesta última, Google ha provat avui d’apaivagar els reguladors antimonopoli europeu anunciant un parell de canvis: els usuaris europeus d’Android aviat tindrem més fàcil escollir quin navegador web i quin cercador prefereixen als seus telèfons.

Val a dir que l’import de la multa d’avui és menys de l’u i mig per cent dels 26.000 milions que Google va facturar l’any passat. Però sembla que Margrethe Vestager, la comissària europea de Competència, vol acabar el mandat amb els deures fets.

De tota manera, Kilian, desfer-se del domini de Google sembla difícil. Tot just ahir es va saber que les webs oficials dels governs de 25 dels 28 estats membres de l’Unió Europea contenen codi de rastreig publicitari de Google. Només estan netes les dels governs espanyol, alemany i holandès. Tot plegat, força irònic, no trobes?

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

 

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.