fbpx

La primera operació a cervell obert via 5G. Centenars de milions de contrasenyes de Facebook porten anys a la vista dels seus empleats.

L’ús de les xarxes 5G per la cirurgia a distància ja s’ha fet realitat a la Xina.

Efectivament. Un hospital de Pekin li ha implantat a un pacient amb malaltia de Parkinson un dispositiu d’estimulació cerebral profunda que li permetrà portar una vida més normal i prendre menys medicació del que és habitual. El cas és especial perquè el cirurgíà que ha practicat l’operació no era al mateix hospital de Pekin que el pacient, sino a l’universiotari de Shenzhen, a tres mil kilòmetres de distància. Els dos hospitals estaven connectats mitjançant una xarxa de telefonia 5G, que permet gra velocitta de connexio amb una resposta gairebé en temps real.

Això ve a ser com l’operació gastrointestinal per 5G que es va fer el mes passat al Clínic de Barcelona durant el Mobile World Congress, oi?

No exactament. En aquesta que dius, l’especialista guiava amb instruccions verbals i vídeo dues cirurgianes que eren les que feien realment la intervenció. A la de Pekin, que ha durat tres hores, el cirurgià remot manipulava realment a distància un robot quirúrgic de precisió que portava a terme les intervencions en temps real. Ara sí, la telecirurgia 5G ja és aquí. O més aviat allà.

Nou forat de seguretat de Facebook. I ja hem perdut el compte.

Un especialista en seguretat ha descobert que la xarxa social de Mark Zuckerberg porta set anys guardant les contrasenyes dels usuaris en format legible. Afecta centenars de milions d’usuaris de Facebook Lite (la versió per a telèfons barats amb connexions lentes), desenes de milions d’usuaris del Facebook normal i desenes de milers d’usuaris d’Instagram. En realitat aquestes contrasenyes només les podien veure una part dels empleats de Facebook, però no una part petita, sinó uns 20.000. I és suposar molt que tots ells són boníssimes persones que mai farien un mal ús d’aquesta informació.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.