fbpx

El Parlament Europeu ha aprovat la polèmica directiva sobre drets d’autor. Setena edició de TurisTIC a Barcelona

turistic-eurecat

El Parlament Europeu ha aprovat la polèmica directiva sobre drets d’autor.

Polèmica sobretot per dos articles, el 15 que obligarà les webs comercials a pagar als editors de premsa una llicència per recollir cites a notícies que vagin més enllà d’un fragment molt breu. I l’article 17, que responsabilitza les plataformes digitals del contingut que publiquin els seus usuaris si aquest vulnera els drets d’autor de tercers, i les obligarà aplicar algoritmes de filtratge automàtic que els activistes digitals que s’hi oposen consideren que poden convertir-se en censura. La nova llei, que no deixa satisfet cap dels bàndols, podrà trigar fins a dos anys a ser aplicada en cadascun dels estats de l’Unió.

I mentrestant, avui a Barcelona un congrés sobre tecnologia aplicada al turisme

La setena edició de TurisTIC organitzada pel centre tecnològic Eurecat per recollir les tendències d’innovació en aquest sector, que genera el 12% del PIB català i ocupa més del 13% de la població.

Hi ha hagut l’inevitable debat sobre la reconversió digital del personal turístic, i la representant de Melià ha explicat que li costa trobar professionals digitals perquè quan vol fitxar tècnics de dades no competeix només amb altres cadenes hoteleres sinó amb gegants com Google.

Una ponent estrangera ha explicat les possibilitats d’automatització en els viatges i l’hosteleria, però recordant que el famós hotel del Japó atès només per robots ha hagut de contractar personal humà. Un altre conferenciant ha proposat una xarxa de reserves turístiques basada en blockchain que paga cinc euros als turistes que li expliquin els seus plans de viatge, i ho ha comparat amb els zero euros que ens paguen Google o Facebook quan els donem la mateixa informació.

Entre els participants d’aquí m’ha cridat l’atenció l’aplicació N-Taulat de reserves per a restaurants, creada per dos ex-empleats d’El Bulli i que optimitza l’ocupació de taules, i el sistema de dades massives de Cleverdata, que analitza l’historial de reserves anul·lades de cada hotel perquè el seu propietari pugui decidir quin grau d’overbooking vol assumir per tal d’acabar amb menys habitacions buides. També aplicacions per accelerar l’arribada i la sortida dels clients a l’hotel i per optimitzar la feina de les cambreres de planta. Malauradament, no s’ha vist cap màquina que faci automàticament els llits.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.