Els rellotges Apple ja fan electrocardiogrames. Els avions Boeing defectuosos trigaran en tornar a volar.

Un cardiòleg al canell.
Els oients que tinguin un rellotge Apple Watch el poden actualitzar des d’avui a la nova versió del sistema operatiu que activa dues funcions mèdiques molt útils: la detecció automàtica de la fibrilació auricular i la possibilitat de fer-te un electrocardiograma bàsic només posant uns segons la punta del dit a la corona del rellotge. En els dos casos l’aplicació del mòbil et proporciona un informe per ensenyar al teu metge, que és qui ha de fer el diagnòstic definitiu. Però sembla que funciona tan bé que ja hi ha qui diu que li ha salvat la vida, ho comentàvem aquí mateix fa uns mesos.
Això ho sabem perquè els usuaris de l’Apple Watch als Estats Units ja disposen de la funció d’electrocardiograma des que el model actual d’Apple Watch va sortir a la venda fa mesos. En canvi, els compradors del rellotge aquí, tot i que l’aparell porta tots els sensors necessaris, han hagut d’esperar que els organismes sanitaris europeus certifiquessin la funció. Ara ja ho han fet i per això l’actualització de software que activa el funcionament dels sensors. Aclarim, això sí, que el cardiograma i l’avís de fibrilació només funcionen amb els rellotges Apple del model més recent, el 4.
Una altra actualització de software: Boeing diu que ja té la solució al problema dels avions 737 MAX, però encara estaran mesos sense enlairar-se.
Per ara, tots els avions del model que ha tingut dos accidents en cinc mesos, a Indonèsia i Etiopia, amb un total de gairebé 350 morts, tenen prohibit volar per les autoritats internacionals d’aviació.
El seu fabricant, l’americana Boeing, ha comunicat que ja disposa de l’actualització de software que corregeix el funcionament del sistema automàtic que sembla la causa dels dos accidents, un sensor que força cap a baix el morro de l’avió quan considera que aquest s’eleva amb un angle excessiu. En realitat l’empresa no ha reconegut que el motiu sigui aquest, però diversos especialistes diuen que els pilots no havien estat ben informats del que cal fer quan el sistema s’activa.
Ara Boeing ha modificat el comportament del sistema i podria aplicar l’actualització del software a tots els avions…
Una mica com els rellotges d’Apple…
Més o menys. Però les autoritats d’aviació dels Estats Units i d’altres països diuen que s’ho volen mirar bé abans d’autoritzar que els 737 MAX tornin a volar. I això vol dir uns quants mesos més aturats.
El cas és interessant per ell mateix, però també hi haurem de començar a pensar de cara als cotxes autònoms, que també dependran d’un software que la majoria dels conductors no estarem capacitats per entendre en absolut com funciona.