Cartells electorals que semblen senyals de trànsit. Motxilles escolars per mesurar la contaminació.

Un nou problema per als futurs cotxes sense conductor: anuncis electorals que es confonen amb senyals de trànsit.
Ara que aquí ja estem en plena precampanya i que les xarxes socials comencen a anunciar mesures sobre la publicitat política, a Finlàndia els ha sortit un altre problema. Allà els candidats acostumen a incloure en els cartells electorals el seu número de candidat, i alguns el posen al costat de la seva foto amb xifres sobre fons rodó de color blanc, i quan els pengen als marges de les carreteres, les càmeres de reconeixement de senyals de trànsit dels cotxes confonen els cartells amb indicadors de limit de velocitat.
Aquests sistemes d’assistència a la conducció són cada vegada més habituals. En aquest cas, si es limiten a informar el conductor copiant a la pantalla del cotxe el que posa al senyal, poden produir confusió. Però si són dels més avançats, que redueixen automàticament la velocitat per adaptar-la al límit que indica el senyal, la cosa ja és més greu, perquè a sobre es tornen bojos si el número de candidat no coincideix amb cap dels límits de velocitat establerts al codi de circulació. I això havent-hi un humà al volant. Imagina’t què passarà quan arribin els cotxes autònoms. Caldrà ensinistrar encara millor els algoritmes de conducció automàtica, afegint-hi un mòdul electoral.
Alumnes de primària que van a l’escola amb motxilles intel·ligents. La internet de les coses era això?
Entre moltes altres coses. Parlem de 250 nens i nenes de cinc districtes de Londres que faran els trajectes a peu entre casa i l’escola portant a l’esquena, a més del material d’estudi, un aparell que mesura la concentració de partícules en suspensió i el nivell de diòxid de nitrògen de l’aire. El sensor, d’un quilo de pes, ha estat dissenyat pel Kings College i fabricat per l’empresa Dyson, la mateixa dels eixugamans i dels aspiradors ciclònics.
L’experiència forma part d’un programa municipal per mesurar la qualitat de l’aire de la ciutat, on també hi ha sensors de pol·lució instal·lats en fanals. Però aquestes motxilles adaptades que porten els escolars mesuren amb més precisió l’exposició dels ciutadans, perquè ho fan a ras de terra i, esclar, seguint exactament els mateixos trajectes, que segurament no estan tan ben coberts per altres sistemes. Amb les dades recollides, l’ajuntament podrà planificar millor les mesures de restricció del trànsit de vehicles.
Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.