fbpx

El país on ja es venen més cotxes elèctrics que de combustió. Una llibreria digital que tanca deixant els clients sense els llibres que havien comprat.

electric_car
MikesPhotos / Pixabay

El país és Noruega, on més de la meitat dels cotxes venuts el mes passat van ser elèctrics.

Per ser exactes, el 58,4% del total, marcant un màxim històric. Això va en línia amb l’objectiu que va establir el parlament noruec, que a partir de l’any 2025 només es puguin vendre cotxes elèctrics. Per comparar, només el 1,3% dels cotxes venuts a Espanya al mes de febrer van ser elèctrics, i això inclou els models híbrids endollables.

Val a dir que a Noruega hi ha incentius reals per comprar un cotxe elèctric: no paguen aranzels d’importació, impost de matriculació, IVA ni peatges a les autopistes, i poden circular pels carrils bus de les ciutats. Tot i això, aquests avantatges desapareixeran l’any 2021. I aquí com allà, n’hi ha alguns que van perdent interès com més cotxes elèctrics hi ha, com la possibilitat d’aparcar en places reservades a la càrrega de bateries. En qualsevol cas, hi ha veus crítiques que dubten que sigui sostenible desplegar xarxes de càrrega i que a les estacions de servei els surti a compte posar carregadors perquè amb les bateries actuals els conductors haurien d’esperar massa estona.

Per cert, tornant a Noruega: la marca que ha contribuït més a l’increment de vendes d’elèctrics ha estat Tesla, amb els primers lliuraments del Model 3, el menys car dels seus cotxes.

Una llibreria que tanca i et retira els llibres que havies comprat.

És la llibreria digital de Microsoft. L’empresa ha decidit que vendre llibres electrònics no és negoci i ha tancat aquest apartat de la seva botiga d’aplicacions. Fins aquí, res d’estrany: un comerç que decideix tancar. Però en aquest cas hi ha un problema: els clients que hi havien comprat llibres els veuran desaparèixer dels seus dispositius.

Com que els exemplars digitals estan protegits contra còpia, el seu funcionament depèn del de la botiga, i com que aquesta tanca, Microsoft ha decidit retirar-los. Encara gràcies que abonarà als clients els diners que van pagar en el seu moment, i fins i tot pagarà 25 dòlars als lectors que haguessin fet anotacions virtuals als seus exemplars digitals per compensar-los. Però no puc deixar de pensar en la quantitat de llibres de paper que tenim per casa comprats a llibreries que potser ja no existeixen.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.