fbpx

Amazon vol omplir-nos el cel de satèl·lits. L’iPhone 5G s’endarrereix encara més.

Més de 3.000 satèl·lits per connectar tot el món a internet.

Una constel·lació de 3.236 satèlits, per ser exactes. Aquest és el projecte, anomenat Kuiper en honor de l’astrònom holandès, que Amazon té en marxa per oferir connectivitat des de l’espai. S’ha sabut perquè l’empresa ha presentat una petició a la Unió Internacional de Telecomunicacions, l’organisme de les Nacions Unides que gestiona l’ocupació de l’espai exterior. Els satèl·lits orbitarien a uns 600 kilòmetres d’alçada, més barata i amb menys latència que la geoestacionària hi ha els satèl·lits convencionals, i abastaria entre les latituds 56 Nord i 56 Sud, on s’estima que viu el 95% de la població mundial.

L’empresa de Jeff Bezos és l’últim gegant digital que es proposa connectar per mitjans alternatius a la meitat de la humanitat que encara no pot consumir els seus productes i serveis. Entre altres, Facebook va provar drons solars, Google té globus aerostàtics i ara Amazon vol posar internet en òrbita. El cost i la data del projecte Kuiper encara no se saben, però podria ser un competidor formidable per a les operadores de telecomunicacions que ara controlen la connectivitat del món.

Nou endarreriment dels futurs iPhones compatibles amb la 5G.

Mentre altres marques com Samsung, Huawei, Motorola, LG i Xiaomi ja han tret telèfons compatibles amb les noves xarxes 5G o tenen previst fer-ho aquest any, Apple va confirmar fa un temps que no hauria iPhone 5G fins al 2020.

Ara resulta que potser tampoc podrà complir aquest termini, per una qüestió de xips. Intel, que és l’actual proveïdor preferent d’Apple, no tindrà a punt el seu mòdem 5G fins al segon semestre d’aquest any, massa tard perquè es pugui incloure en els iPhones que sortiran al setembre de l’any que ve.

Ara Apple té tres opcions. La primera és empassar-se l’orgull i comprar els mòdems a Samsung o a Qualcomm, el proveïdor de totes les altres marques. Però les dues empreses estan barallades als tribunals. La segona és canviar el seu calendari de llançament de nous models, que fins ara va de setembre a setembre. I la tercera és la més radical: dissenyar un xip de mòdem propi i fer-lo fabricar per algú altre. Sembla que ha optat per aquesta: es diu que l’empresa ha posat més de 1.000 enginyers a treballar exclusivament en el disseny d’un mòdem nou. Però és poc probable que es pugui veure un iPhone 5G abans de 2021.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.