Publicitat als televisors amb sistema Android. I els aspectes ètics de la intel·ligència artificial.

Et compres una tele de 3.000 euros per veure canals de pagament, i aleshores ve Google i et posa anuncis a la pantalla principal.
El sistema operatiu Android de Google no és només a la majoria dels telèfons mòbils que es venen al món. També el trobem als televisors connectats de les marques Sony, Philips i Sharp. Alguns dels seus propietaris han vist aquests dies com a la pantalla principal on tries el canal o l’aplicació que vols veure ha aparegut una filera nova d’icones de coses per veure etiquetades com a contingut patrocinat. Dit d’una altra manera, anuncis enviats per Google. L’empresa ha confirmat que està provant aquesta nova modalitat publicitària, que a més els usuaris no poden desactivar.
En realitat el resultat no és tan diferent de les promocions de noves sèries i pel·lícules que trobem a les plataformes com Netflix o Amazon Prime. Però sí és un nou recordatori de que per molt útils que siguin els productes de Google, triant-los estem assumint que en algun moment algú ens voldrà vendre coses.
Si la intel·ligència artificial ha de tenir límits, no serà fàcil marcar-los.
Google ha dissolt la comissió externa d’experts que va crear la setmana passada perquè l’assessoressin en els aspectes ètics de la intel·ligència artificial. Ho han fet després que 2.300 empleats de l’empresa s’hagin queixat a la direcció perquè entre els membres del grup hi havia la presidenta d’un laboratori d’idees conservador que s’ha oposat a la immigració, a les persones transgènere i dubta de l’existència del canvi climàtic, i el director d’un fabricant de drons, quan a dins de l’empresa hi ha oposició a que Google cedeixi la seva tecnologia per a usos militars. L’empresa diu que buscarà una altra manera de donar veu a persones qualificades de fora…
…en un tema que serà cada vegada més important.
Fixa’t si ho serà que a l’universitat de Cornell ja han entrenat un algoritme d’intel·ligència artificial -per cert, creat per Google- perquè examini els embrions fecundats in vitro i decideixi quins són els més viables per ser implantats a l’úter de la futura mare, per tal d’incrementar l’èxit dels tractaments de fecundació assistida. Després que cinc embriòlegs de tres continents classifiquessin 400 embrions com a bons, neutres o dolents, l’algoritme encertava el pronòstic dels especialistes en més del 95% dels casos, mentre altres voluntaris només arribaven al 70% i sovint baixaven al 25% d’encert.
Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.
@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta