fbpx

Pepsi, copyright

Per si mai els anunciants troben que no hi ha prou lloc a la Terra per posar-hi anuncis, ja hi ha qui vol posar-ne a l’espai.

L’empresa russa StartRocket té intenció de disparar d’aquí a tres anys una constel·lació de nano-satèl·lits per mostrar publicitat, però no als astronautes ni als extraterrestres, sinó a nosaltres. Un cop en òrbita, els aparells desplegarien unes lones reflectants formant lletres i figures que, amb la llum solar de l’alba i del capvespre, serien visibles al cel des de la Terra. Diuen que fa uns mesos ho van provar amb un globus aerostàtic a l’estratosfera i funciona, o sigui que ja ens podem anar preparant.

D’entrada sembla broma, però segons la web Futurism, StartRocket ja té emparaulat el primer client. Es tracta de PepsiCola, una marca que té tirada a fer aquestes coses: potser recordareu que va patrocinar la Super Bowl de fa dos anys amb un eixam de 300 drons Intel formant el logo de Pepsi al cel com a teló de fons del concert de Lady Gaga.

Naturalment, al projecte li han sortit detractors, que diuen que a aquest pas l’espai exterior semblarà el metro en hora punta. Però no m’estranyaria que tirés endavant: les tarifes previstes per anunciar-se al cel són de menys de 20.000 euros per vuit hores de visibilitat de l’anunci, que no em sembla gens desmesurat.

El Consell Europeu dóna llum verda al reglament sobre drets d’autor que ja va aprovar el Parlament.

L’oposició dels activistes digitals no ha aconseguit canviar la posició majoritària dels estats europeus sobre el text tal com va sortir el mes passat del Parlament. Només Finlàndia i Suècia han canviat de parer en l’ultim moment i han votat en contra junt amb Itàlia, Luxemburg, Holanda i Polònia. Però 19 dels 28 estats que formen el Consell Europeu han decidit avui aprovar definitivament una directiva que, recordem, té dos articles especialment polèmics: el 15, que obre la possibilitat de cobrar pels enllaços i els extractes de contingut digital, i el 17, que fa responsables les plataformes del material que hi publiquen els seus usuaris, obligant-les a filtrar-lo i, per tant, obrint la porta a censurar-lo per excés de prudència.

Ara cada estat té dos anys per aplicar la directiva com cregui convenient, de manera que tant al lobi dels activistes digitals com al de la indústria del contingut els queda temps per pressionar els governs a l’hora de concretar la legislació.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.