fbpx

Els cotxes sense conductor trigaran en arribar més del que ens pensàvem. El joc brut de Google contra Firefox.

mobilitat_autonoma-self_driving

Els conductors encara haurem de continuar al volant una bona temporada.

Sí, perquè l’arribada dels cotxes autònoms s’està complicant. Jim Hackett, el conseller delegat de Ford, acaba de reconèixer en una trobada del sector de l’automoció que la seva empresa va ser massa optimista en les previsions sobre cotxes sense conductors. Ford manté les intencions d’oferir una flota pròpia de vehicles autònoms d’aquí a tres anys, però diu que aquesta primera generació tindrà aplicacions limitades. En concret, només seran capaços de circular per territoris coneguts i ben delimitats, com les zones de Miami, Washington i Detroit on la marca està provant els seus prototipus.

L’apreciació de Hacket és especialment significativa, perquè abans d’encapçalar tot Ford dirigia precisament la divisió de cotxes autònoms, o sigui que sap de què parla. I no és que a Ford li estigui costant més que a altres empreses jubilar els conductors humans. Al menys dos líders més de la conducció autònoma també han rebaixat expectatives: Raquel Urtasun, la directora científica d’Uber, va dir la setmana passada que els seus cotxes sense conductor també trigaran a funcionar, i Waymo, la filial de Google, té uns quants taxis sense conductor circulant per alguns barris de Phoenix (Arizona) però no els ha posat a disposició del públic ni els permet sortir del perímetre establert.

Destapen el joc brut de Google per afavorir el seu navegador web Chrome.

Fa 10 anys, el mercat dels navegadors web es repartia entre Internet Explorer de Microsoft i Firefox de la fundació Mozilla. En canvi, actualment gairebé un 70% dels internautes fan servir Google Chrome i els altres dos tenen quotes per sota del 10%. Això no ha estat només per mèrits propis de Chrome. En part també ha estat perquè Google porta anys sabotejant els navegadors de la competència. Directius i programadors de Mozilla han explicat com Google modificava els seus serveis web com Gmail i Google Docs perquè donessin error només quan els visitaves amb Firefox, induint l’usuari a canviar a Chrome. L’any passat ja es va denunciar que quan Google va detectar que YouTube -que es propietat seva- funcionava molt més ràpid amb Firefox i amb Edge (el nou navegador de Microsoft) va canviar una part del codi per un altre que sabien que era incompatible amb Firefox.

Fa anys que Google va abandonar el seu lema original de “no farem cap malifeta”. Ara ja anem entenent per què.
Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.