fbpx

Per si calien, encara més motius per donar-vos de baixa de Facebook. Potser sí que hi haurà iPhone 5G l’any que ve.

facebook, privacidad, android, ciberseguridad

La voracitat de Facebook per les nostres dades no té límits. Avui ho hem comprovat per partida doble.

Sí, per una banda la NBC ha filtrat milers de documents interns que demostren que mentre Zuckerberg i els seus prometien en públic ser respectuosos amb la informació personal dels usuaris, en privat negociaven amb tercers donar-los accés preferent a aquesta informació sense permís dels usuaris, a canvi de condicions comercials favorables. Entre els beneficiaris hi ha des d’Apple fins a Microsoft passant per Yahoo, Spotify, Netflix, Amazon, Sony, BlackBerry i Yandex. Res que no sospitéssim, però ara en tenim la prova.

Però a molts oients potser encara els espantarà més saber què fa l’aplicació de Facebook que tenen instal·lada al seu mòbil. Potser recordeu que Mark Zuckerberg va haver de declarar fa uns mesos davant una comissió del Senat dels Estats Units i que va prometre respostes per escrit a algunes preguntes dels senadors. Doncs ara aquelles respostes han arribat. Facebook confirma que rastreja els moviments del cursor del ratolí per la pantalla, el sistema operatiu i el hardware de l’aparell, el nivell de càrrega de la bateria, el nivell de cobertura de xarxa, l’espai disponible al disc dur, els noms i els tipus de fitxers que conté, la intensitat del senyal Bluetooth, el navegador web que fas servir i els complements que tens instal·lats.

Si voleu digueu-me pesat, però us torno a recomanar el que he dit altres vegades: doneu-vos de baixa de Facebook i de les seves aplicacions satèl·lit com Instagram i WhatsApp i esborreu definitivament les seves aplicacions dels vostres aparells.

Apple i Qualcomm tornen a ser amigues.

Apple i el fabricant de xips Qualcomm tenien oberts diversos litigis per qüestions de patents, i per això el fabricant de l’iPhone s’havia buscat un altre proveïdor de xips per als seus telèfons. L’escollida havia estat Intel, que ja li ven els xips per als ordinadors. Però Intel no se n’acabava de sortir en la creació del xip de mòdem 5G, fonamental per als futurs iPhones compatibles amb les noves xarxes. Finalment Intel ha llençat la tovallola: abandona el desenvolupament de mòdems 5G per a telèfons i diu que es centrarà en fer xips per a antenes.

Al mateix temps, Apple i Qualcomm han fet públic un acord extrajudicial per retirar totes les demandes mútues que tenien obertes. Apple li pagarà a Qualcomm una indemnització i tornarà a comprar-li xips, inclosos els de mòdem 5G. La cotització de Qualcomm s’ha disparat un 23%.

No em facis dir si ha estat primer l’ou de Qualcomm o la gallina d’Intel. En qualsevol cas, el resultat és que l’any que ve hi haurà iPhone 5G.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.